Gå til innhold
Annonse

Oppdretter kan ha funnet årsaken til dødelighet hos rognkjeks

Artic Cleanerfish rognkjeks
Artic Cleanerfish rognkjeks

Artic Cleanerfish (AC) mener at årsaken til høy dødelighet hos rognkjeksene deres, kan være at fisken går for tett i karene.

Annonse

På selskapet sine Facebook-sider skriver de at de kan ha funnet løsningen på hvorfor det har vært akutt dødelighet hos rognkjeks, etter FHF onsdag uttalte at de vil finne årsaken til dødelighet hos rognkjeks.

- Vi er ikke sikrere enn at vi den siste måneden har blitt tilnærmet kvitt dødeligheten i våre kar. Da som følge av nytt fôringssystem, mindre tetthet i karene og bedre sitteplass for rognkjeksene, sier daglig leder Dag Hansen til kyst.no.

Kjell Maroni, fagsjef havbruk og miljø i FHF uttalte at det er nødvendig å raskt kartlegge hvorfor rognkjeks, enkelte ganger er utsatt for høy dødelighet i forbindelse med utsett.

- Vannet inn i karene er på cirka 110 prosent for at all fisken i karene skal få nok oksygen. Fisken blir nesten narkoman på oksygen, når den transporteres og settes ut i oppdrettsmedene får den et lavere oksygen inntak, som fører til en svakere fisk, skriver AC.

Bygger nye kar

Selskapet bygger nå nye Races Way- kar med CO2 lufter i midten, som lufter vannet fem ganger i timen, noe som også tilfører vannet naturlig oksygen.

- Vi vil ligge på stabilt 90 prosent oksygen i hele karet med en biomasse på 150 kg. pr. M3. Så fisken vår blir på en måte av-klimatisert med tanke på oksygen, før den transporteres ut til kjøper. I tillegg blir nå transporten forbedret, med tanke på de nye transport containere. Men vi kan bli flinkere med vaksineringen også, som vi vil ta tak i, skriver de.

- Med å kunne bruke en femtedel av det vannet vi bruker i dag, er det energisparende med tanke på oppvarming og kjøling av vann, som er kostbart, opplyser ansatte i AC.

- Hva mener du gjør at rognkjeksen dør?

- Den krever plass i sitt domene og hakker – spesielt i sporen – på de mindre. Disse får sår som betennes og fisken dør, sier Hansen.

Les også: Legger stor vekt på vannkvalitet ved nytt rognkjeksanlegg

- Dere har montert rør i noen av tankene, hvorfor det? 

- Kun for å få mer sitteplass i en situasjon der vi i øyeblikket har for mye fisk i forhold til kar-volum, som vi nå bygger ut, forklarer Hansen.

Selskapet bruker tanker med Races Way, som er tomme i midten for vann.

- Nå skal vi bruke midten av tanken til CO2 lufter, som også skimmer ut fôrpartikler og holder oksygenet oppe på 90 prosent hele tiden, som gir en sterk fisk når den skal ut i merdene. Vi skimmer ut partikler i vannet og tar opp død fisk i midten på en enkel måte. Vannforbruket kommer ned på en fjerdedel av det vi har brukt, og det er bra med tanke på oppvarming og økonomi, skriver bedriften.

Selskapet utvikler det nye systemet sammen med Hørður Wardum.

- Vi bygger nå to stykk fire metringer og prøver dem ut på rognkjeks, vi får bedre sitteplass på de nye Races Way karene. Neste byggetrinn er ny veksthall, skriver de på Facebook.

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse