Dokumentasjon på nivåene av radioaktiv forurensing i sjømat er viktig, og for første gang blir nå også norsk oppdrettslaks sjekket for radioaktive stoffer. Målingene startet i januar i år, og resultatene er klare i mai 2017. Foto: Monica Solberg, Havforskningsinstituttet.

Oppdrettslaks lite påvirket av radioaktiv forurensing

For å unngå rykter om radioaktivitet i sjømat, er nå sprellende laks fra 100 oppdrettsanlegg landet rundt blitt undersøkt om de blir forurenset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En rapport - som Havforskningsinstituttet i samarbeid med Nifes og Statens strålevern har laget for Mattilsynet - konkluderer med at det er svært liten radioaktiv forurensing i oppdrettslaks, melder Dagbladet.

Les også: Undersøker radioaktivitet i oppdrettslaks og fôr

- Forskerne regnet med at resultatene ville bli omtrent som i villfisken, noe som analysene viste. Det betydde også at fôret til oppdrettsfiskene måtte ha lave verdier av de undersøkte isotoper. Så ingen av resultatene overrasket forskerne, sier seniorrådgiver Harald Nordås i Mattilsynet til Dagbladet.

Tallene som fremkommer i den første undersøkelsen som noen sinne er gjort av oppdrettslaks langs hele kysten, viser at nivåene er tilsvarende eller lavere enn i villfisk.

- Lavere nivåer enn i 

Forskerne fant kun ett menneskeskapt stoff i oppdrettslaksen (celsium-137). Verdiene på mellom 0,05 og 0,25 Becquerel per kilo laksefilet er langt unna grenseverdien på 600 Bq/kg, satt etter Tjernobyl-ulykken i 1986.

- Cesiumnivåa var lave også sammenlignet med mat produsert på land, slår forskerne fast.

I havområdene til Norge ligge det to sunkne atomubåter, «Komsomolets» i Norskehavet og «K-159» i det sørøstlige Barentshavet. På østsiden av Novaja Semlja er det også deponert atomavfall.

- Dersom det skjer forurensing i framtiden, er det viktig at vi allerede har dokumentert tilstanden, seier Nordås i en pressemelding til saken.