Osland Havbruk, brygge

Osland Havbruk vil bygge visningssenter

Osland Havbruk ønsker å vise kommunen og andre skuelysten hva det betyr å drive oppdrett. Derfor har de nå søkt til Fiskeridirektoratet om visningskonsesjon, som vil gjøre det mulig å bygge et visningssenter for fiskeoppdrett i Bjordal.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forrige uke arrangerte Osland Havbruk åpen dag i forbindelse med 50 års jubileet. Dette må åpenbart ha gitt mersmak for nå ønsker Osland å bygge et visningssenter for fiskeoppdrett i Bjordal. Bak søknaden ligger et ønske om å formidle mer kunnskap om næringen til lokalbefolkningen og andre besøkende. Osland Havbruk har vært en av pionérene i norsk fiskeoppdrett og historien deres strekker seg helt tilbake til 1963.

Les også: Osland Havbruk fylte 50 år

Osland Havbruk vil bygge et visningssenter ved siden av dagens hovedkontor på Osland Brygge. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Planene om visningssenteret ble lansert under åpen dag på bedriften i dag formiddag

- Utstillingen som er laget til i det ene rommet på Osland Brygge er ment å være en liten smakebit på det som kan bli en realitet om søknaden vi har sendt til Fiskeridirektoratet blir innvilget, sier daglig leder i Osland Havbruk, Erik Osland til Ytre Sogn.

- Planene har trengt litt tid på å modnes. Skal vi gjøre noe slik, vil vi også gjøre det skikkelig, påpeker Osland.

Nybygg til tre millioner

Planene omfatter blant annet et nybygg på over to etasjer som kommer til å ligge vegg-i-vegg med dagens hovedkontor på Osland Brygge. Nybygget er kostnadsregnet til å ligge på rundt tre millioner kroner.

En skoleklasse får omvisning på et av Oslands oppdrettsanlegg for ørret i Sognefjorden. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Osland Havbruk vil ikke bare lage et museum med masse faktaopplysninger, men vil ta med de besøkende til lokalitetene for å se fisken svømme rundt i merdene og være med på de arbeidsprosessene som trengs.

- De besøkende skal kunne følge fisken hele veien fra den blir klekkeklar til den hentes ut av merdene, sier Geir Helge Østerbø, som er blant de som har vært involvert i planleggingen.

Satser på turister

Østerbø avslører at ikke bare tenker å vise driften og historien til selskapet til lokalbefolkningen. De sikter seg også inn mot turistnæringen.

- Målgruppen er i grunn alle som vil vite mer om fiskeoppdrett, men i sommerhalvåret ser vi naturlignok turister som den største gruppen. Resten av året blir det nok skoler og barnehager som vil få egne undervisningskonsept tilpasset.

Dersom søknaden hos Fiskeridirektoratet sier Erik Osland at visningssenteret vil være oppe i drift innen et par år.

Les også: Reagerer på ensidig fokus i miljøgiftsaken

Kyst.no fikk omvisning på Osland Havbruks settefiskanlegg under 50 års-markeringen. Foto: Pål Mugaas Jensen.