Sjøørret

Ønsker ikke rabaldermøte

Elveeierne i Aurland setter i morgen fokus på sjøørreten. Men de ønsker ikke rabaldermøtem, sier arrangøren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gustav Erik Blaalid

Kyst.no har snakket med arrangør og elveeier Bjørn Vike som forteller at sjøørreten er i en utsatt posisjon i Aurlandselven.

- For oss har kraftutbyggingen vært den store utfordringen. Det er ennå en utfordring, og nettopp kraftutbygging har bidratt til å svekk bestanden, sier Bjørn Vik til kyst.no og legger til at når bestanden er svak, blir den ekstra følsom for sportsfiskerne. Likevel setter Aurlands-seminaret mest fokus på lusepress fra oppdrettsnæringen. Det mener Vike ikke er det minste rart, siden det er lus på fisken.

Som privatperson

På programmet står blant andre journalist i FiskeribladetFiskaren, Kjersti Sandvik som skal snakke om «Sannheten om oppdrettsnæringen». I følge Bjøn Vike deltar Kjersti Sandvik som privatperson. Forsker Torbjørn Forseth fra Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) skulle holde foredrag på seminaret, men har meldt avbud.

Det har imidlertid ikke Ulrich Pulg gjort. Han kommer fra Uni Miljø og skal snakke om bestander av sjøørret. Ifjor gjorde Pulg seg bemerket med krisealarm om sjøørreten i Apeltunelven i Bergen der lakselus hadde nærmest utryddet sjøørreten. I år melder han at sjørret er tilbake i denne elven etter 100 år.