Gå til innhold
Annonse

Over 1,5 million rognkjeks rogn kan befruktes med melken fra en rognkall

Rognkjeks
Rognkjeks

I samarbeid med NOFIMA Sunndalsøra har Cryogenetics AS bekreftet at rognkallen har en svært stor tetthet av spermier i melken. En god hannfisk har mellom 250 til 500 milliarder spermier som kan utnyttes til å befrukte rogn (Hanner av atlantisk laks kan ha opptil 800 milliarder spermier).

Annonse

Gjennom å fryse melken slik Cryogenetics gjør, kan dette potensialet utnyttes til å optimere befruktningen. Gjennom å benytte 250.000 spermier per egg viser arbeidet som NOFIMA og Cryogenetics AS har gjennomført at frossen melke gir befruktningsresultater i området 90 prosent. Lignende resultater kan oppnås gjennom å lagre fersk melke i opptil 14 dager før anvendelse, melder selskapet i en pressmelding.

Dette betyr at produsentene av rognkjeks kan gjennomføre produksjonen sin med et fåtall hanner. Dette vil redusere kostnaden med produksjon av rognkjeks samt å gi grunnlag for bedre å benytte hannfisk med etterspurte lusespiseegenskaper. Ulike grupperinger i Norge arbeider for å spisse disse genetiske egenskapene og det kan forventes framgang på dette området. Teknologiene til Cryogenetics AS vil sterkt bistå i å få disse fordelene anvendt på så mange egg som mulig.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse