Overeksponering ved lusebehandling tok antagelig livet av 130 000 fisk

En sirkulasjonssvikt i brønnbåten, som igjen førte til overeksponering under avlusningen. Det er etter det Salmar har kommet frem til, den mest sannsynlige årsaken til at 130 000 fisk døde under avlusning i november. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I forbindelse med avlusning på Salmars lokalitet Kattholmen på Frøya 24. november 2015 så oppsto det en situasjon der ca 130 000 fisk døde (ca 300 tonn).

Under avlusningen ble det benyttet hydrogenperoksid og Salmosan, forteller Roger Bekken, daglig leder Salmar Farming AS til Kyst.no

- Det er svært beklagelig at denne hendelsen oppsto. Fisken hadde god helsestatus, og behandlingen ble gjennomført i brønnbåt, og operasjonen ble overvåket av fiskehelsepersonell. Arbeidsoperasjonen ble gjennomført av godt trent personell etter utarbeidede prosedyrer, sammen med ekstern tilsynsveterinær, sier Bekken i en pressemelding fra selskapet.

Saken ble varslet til Mattilsynet på vanlig måte.  Bekken sier til Kyst.no at den ble behandlet som et avvik at den nå er ferdigbehandlet og lukket fra Mattilsynets side uten videre sanksjoner.

- For å unngå slike hendelser igjen har Salmar vurdert hvilket faktorer som kan ha medvirket til at fisken døde. Vi har kommet fram til at hendelsen kan ha skjedd som følge av sirkulasjonssvikt i brønnbåt som har ført til overeksponering under avlusningen, sier Bekken i pressemeldingen.

Han sier videre at i etterkant av hendelsen har Salmar derfor forandret prosedyrene for avlusningsoperasjoner, og det er tatt inn nye sjekkpunkter som skal redusere risiko for sirkulasjonssvikt og overeksponering ved avlusninger.

- Vi er svært opptatte av å sikre god dyrevelferd i vår matproduksjon, avslutter Bekken.