Droneteknologien til SeaSmart krever ingen kabler eller andre ledninger, og er designet for å være lett å håndtere. Foto: SeaSmart.

- Overrasket over hvor enkel dronen er å drifte

SeaSmarts droneteknologi for havbruksnæringen er designet for å være enkel å drifte, og gründerselskapet sier oppdretterne ofte er overrasket over at den er så lett å bruke. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ustyrsleverandøren SeaSmart har i dag levert totalt 18 droner til ulike selskaper i havbruksnæringen. Dronene har et overvåkningssystem som måler både salinitet, oksygen og hvor fisken oppholder seg i merden. Disse dataene selger selskapet, samtidig som de gir beslutningstøtte til oppdrettsselskapene. 

- Selve dronen, batteribytte og service, forblir vårt ansvar, sier daglig leder Andreas Morland til Kyst.no.

Detaljerte data fra merden påpeker han gir en ny innsikt i forholdene som røktere og anleggsledere er svært interessert i.

- Det kan være ulike ting og spesielle lokale forhold som er viktig, spesielt for fjordlokaliteter hvor fiskens bevegelser i merden, ferskvannslag og temperaturforhold er sammensatte og kan variere fra en dag til neste.

Andreas Morland gründer i Seasmart sier selskapet har som visjon å ta optimalisering av drift på merdkanten til et helt nytt nivå med deres droneteknologi. Foto: Seasmart.

- Vi har også funnet at våre appetittberegninger stemmer bra med den appetitten røkter opplever gjennom fôringen og kamera. Dette gjør at vi kan tilby informasjon som gir selvtillit for røkter i fôringen når det er raske endringer i appetitt. Det tror vi vil gi en mer nøyaktig fôring og bedre tilvekst, sier han til Kyst.no.

- Klarer seg selv

Tilbakemeldingene på løsningen forteller han er positive. 

- Enkelheten av installasjonen overrasker innimellom oppdretterne. Dronen er fullstendig trådløs, uten kabler, propeller eller vinsjer. Vi putter den jo bare oppi merden og så drar vi igjen. Vi ser jo det at det er mye kabler og tau som går ned i merdene og da er det greit med utstyr som klarer seg selv, påpeker han. 

I SeaSmart jobber det per i dag to ansatte i selskapet, bestående av Andreas Morland og Truls Kultorp. I tillegg er det noen konsulenter som brukes regelmessig. 

- Vi forventer å ansette utover året innenfor både biologi, engineering og administrasjon, forteller han.

Truls Kultorp i SeaSmart klar til å sette ut drone i merden. Foto: SeaSmart.

- Innsats og en porsjon flaks

Å være en oppstartsbedrift i havbruksnæringen forteller han er og har vært hektisk og spennende.

- Det krever innsats og en porsjon flaks. Vi har fått med oss gode eiere og hatt god nytte av gründer-ordninger og støtte fra Innovasjon Norge. Havbruksnæringen har endret seg mye de siste årene, blitt mer profesjonell på et vis. Vi ser et økende behov vår løsning, forteller han. 

Selskapet har en visjon om å ta optimalisering av drift på merdkanten til et helt nytt nivå med deres droneteknologi.

- Vi har et mål om å måle alle relevante forhold i merden med dronen, også biomasse. Sammen med partnere på dataanalyse vil vi da kunne levere beslutningstøtte som omfatter hele produksjonen i sjø. Det er det som er så spennende med næringen - det mangler verken utfordringer eller muligheter, legger Morland til.

Les også disse sakene om selskapet: