Ocean Farm 1 hadde en rømmingshendelse 3. september. Foto: Ocean Farming/Salmar.

Pålagt miljøovervåking etter rømming fra Havmerden

Fiskeridirektoratet har pålagt Ocean Farming (selskap i Salmar-konsernet) miljøovervåking av 13 laksevassdrag i Trøndelag etter rømmingshendelsen ved havmerden 3. september. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pålegget omfatter i hovedsak vassdrag i tre nasjonale laksefjorder, Trondheimsfjorden, Åfjorden og Namsfjorden.

- Fiskeridirektoratet kan ikke utelukke at rømmingsomfanget er betydelig ut fra de opplysninger vi har fått så langt. Det stod i overkant av en million fisk i havmerden da hendelsen inntraff, fem ganger mer enn det som er i ordinære merder. Rømmingspotensialet er derfor også vesentlig større enn ved rømming fra et ordinært merdanlegg, melder de i en pressemelding. 

Omfanget av rømmingen vil ikke bli klart før anlegget er ferdig utslaktet, tidligst i slutten av oktober. Den rømte fisken har en snittvekt på rundt fire kilo og pålegget ble gitt nå for å komme i forkant av villaksens gyteperiode.

Pålegget innebærer at det ved observasjon av rømt oppdrettslaks i de aktuelle laksevassdragene også skal iverksettes utfiskingstiltak.

Fiskeridirektoratet ønsker tips fra publikum: Dersom du observerer rømt oppdrettslaks i området, meld inn til deres døgnåpne vakttelefon: 55 23 83 37.

Havmerden fikk en utilsiktet krenging og en rømmingshendelse skjedde den 3. september 2018 ved lokaliteten Håbranden i Frøya kommune. Les mer her.