Illustrasjonsfoto: Rømt laks.

Pålegg om overvåkning og uttak av rømt fisk i vassdrag i Hardanger

Fiskeridirektoratet har pålagt Bremnes Seashore overvåkning og eventuelt uttak av rømt fisk i vassdrag i Hardanger i forbindelse med rømmingen fra anlegget på lokalitet Apalvikneset 21. juni i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pålegget gjelder 18 vassdrag, og skal sikre at hendelsen ikke får uønskede konsekvenser for lokale bestander av villaks, melder direktoratet på sine nettsider.

Bremnes Seashore meldte 21. juni i år om en rømmingshendelse ved lokaliteten Apalvikneset i Jondal kommune i Hardangerfjorden. Selskapet har utført gjenfangstfiske i sjøen og har fanget om lag 200 laks. Den rømte laksen har en gjennomsnittsvekt på 3,7 kilogram.

Opptatt av villaksen

Hardanger har en rekke svært sårbare laksebestander. Fiskeridirektoratet er opptatt av at denne fisken ikke skal bidra i gytingen sammen med villaksen til høsten.

- Vi har derfor i samråd med Fylkesmannen i Hordaland kommet frem til at det må iverksettes overvåkning og eventuelt uttak av rømt fisk i følgende vassdrag: Austrepollselva, Bondhuseva, Eidfjordsvassdraget, Etneelva (nedstrøms fella), Fjæraelva, Granvinselva, Guddalselva, Jondalselva, Kinso, Omvikdalselva, Rosendalelvene, Steinsdalselva, Strandadalselva, Usekdalselva, Æneselva, Øysteseelva og Øyreselva. Elvene skal overvåkes fra august og til gytetida, skriver de.

Bremnes Seashore skal samordne arbeidet med tiltak utført i regi av Oppdrettsnæringens sammenslutning for utfisking av rømt fisk (OURO) i de vassdragene der det er aktuelt.