Lokaliteten Ånholmen til Emilsen fisk har fått påvist ILA. Skjermdump av Barentswatch.

Påvist ILA i oppdrettsanlegg i Namsos Kommune i Trøndelag

Det er påvist infeksiøs ILA ved Emilsen Fisk lokaliteten Ånholmen i Namsos kommune i Trøndelag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Emilsen Fisk AS varslet Mattilsynet 14. januar 2021 om funn forenelig med ILA på fisk ved lokalitet Ånholmen, melder Mattilsynet i en pressemelding.

Mistanken er basert på kliniske funn og resultatet av PCR analyser gjennomført ved Pharmaq Analytic etter prøvetaking av fisk ved lokaliteten.

Mattilsynet inspiserte lokaliteten mandag 18. januar 2021, og tok ut oppfølgende prøver for eventuell verifisering av ILA. Mattilsynet stadfestet diagnosen ILA mandag 25. januar 2021, basert på sykdomsforandringer og virusfunn i analyseresultater fra Veterinærinstituttet.

For å begrense smittespredning er lokaliteten ilagt restriksjoner, blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse.

Lokaliteten er under utslakting og vil tømmes i løpet av kort tid. Lokaliteten ligger i et utsettområde som er i ferd med å bli tømt for fisk ved ordinær slakting.

Kontrollområde

Lokalitet Ånholmen er omfattet av en eksisterende overvåkingssone i kontrollområdet for ILA i Nærøysund og Namsos kommuner, Trøndelag. Kontrollområdet ble opprettet etter påvisning av ILA ved lokaliteten Ternskjæret II 11. januar 2019.

Mattilsynet vil om kort tid opprette en bekjempelsessone i det eksisterende kontrollområdet, med utgangspunkt i lokalitet Ånholmen. Videre vil det bli vurdert om det er behov for å utvide den eksisterende overvåkingssonen i kontrollområdet.

Lokale tilpasninger ut fra antall lokaliteter i området, avstandsforhold og strømforhold etc. vil legges til grunn for kontrollområdets utbredelse. Kontrollområdet må forventes å ha en utstrekning på ca. 10 – 20 km fra lokaliteter med ILA.