Oppdrettslaks med ILA. Illustrasjonsfoto: Miljødirektoratet.

Påvist ILA på NRS-lokalitet

Det er nå påvist ILA på NRS sitt oppdrettsanlegg i Lenvik kommune i Troms fylke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mattilsynet melder i en oppdatering at det er påvist ILA ved lokaliteten Ørnfjordbotn i Lenvik kommune i Troms fylke. Lokaliteten drives av NRS Troms AS.

Veterinærinstituttet varslet Mattilsynet 25. september 2018 om mistanke om ILA på lokaliteten Ørnfjordbotn. Mistanken bygget på resultat av laboratorieundersøkelser. Mattilsynet har stadfestet ILA-diagnosen 26. september på grunnlag av nye analyseresultater fra Veterinærinstituttet.

Tidligere i dag ble det kjent i en børsmelding fra NRS at de hadde mistanke om ILA, og at ved en endelig konstatering av ILA vil fisken bli destruert i løpet av kort tid. De skriver at EBIT for tredje kvartal 2018 vil bli belastet med en estimert kostnad på 12 millioner kroner.

Lokaliteten Ørnfjordbotn i Troms, har 0,3 millioner fisk med en snittvekt på 1,3 kilo. 

For å forhindre smittespredning er lokaliteten pålagt restriksjoner, blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse. Mattilsynet vil pålegge tømming av lokaliteten. 

Oppretter kontrollområde

Det vil innen kort tid opprettes et kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe ILA. Kontrollområdet må forventes å ha en utstrekning på ca. 10 – 20 km fra lokaliteter med ILA.

Les også: 

Har du lyst å dele en nyhet eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: Tips, så kontakter vi deg.