Mer fisk dør under lusebehandling, ifølge Veterinærinstituttet. Foto: Linn Therese S Hosteland.

PD-test kan være tilgjengelig innen tre år

En ny test som kan raskt kan diagnostisere PD på merdkanten og muligens andre sykdommer, kan snart bli kommersielt tilgjengelig . - Et hurtig analysesystem basert på våre resultater bør være mulig innen to til tre år, forutsatt at det er tilstrekkelig investering. De grunnleggende reagensene som trengs, er lett tilgjengelig og det er en enkel metode, sier professor i Veterinær biokjemi, David Eckersall.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Testen ble utviklet av forskere fra universitet i Glasgow, samme med Biomar og Marine Harvest Scotland, og den skal enkelt kunne brukes til å oppdage laks som er smittet av salmonid alpha virus (SAV) som forårsaker PD. Testen har blitt døpt til selective precipitation reaction (SPR) og forskerne har søkt om patent for oppdagelsen.

Les mer om testen her: Nytt og enkelt diagnoseverktøy kan gi resultater på merdkanten

Forskningen ble ledet av Professor David Eckersall. Foto: University of Glasgow.

Professor i Veterinær biokjemi, David Eckersall ved Universitetet i Glasgow er også leder av forskningsgruppen som kom frem til testen.

- Et hurtig analysesystem basert på våre resultater bør være mulig innen to til tre år, forutsatt at det er tilstrekkelig investering. De grunnleggende reagensene som trengs, er lett tilgjengelig og det er en enkel metode, sier  Eckersall til Fishfarmingexpert.com.

Han mener at en viktig del av arbeidet frem til da, blir å validere resultat i felten, slik at den eksakte nytten og verdien av testen kan fastslås.

- Min forståelse er at den kan redusere diagnosetiden med flere dager, nå må prøvene sendes til et sentralt laboratorium for analyse, noe som er relativt tidkrevende.

Ikke bare PD

Professoren mener det er en reell sannsynlighet for at SPR-testen kan brukes for andre sykdommer og eventuelt for andre fiskearter. Det er fordi testen måler en generell patofysiologisk respons på vev fra muskel, bukspyttkjertel og hjerte ved virusinfeksjon.

- Det er mulig at sykdommer som IPN og HSMB, kan gi resultater som gjenspeiler vevsskade, mens modifikasjoner av testen kan brukes til å gi differensialdiagnose.

Han understreker at SPR ikke bare er en test for PD, men at sykdommen snarere ble brukt som en modell for muskelskade.

- Testen vil være viktig i PD-bekjempelse og håndtering, men også som en generell helsetest. Det trengs imidlertid betydelig forskning for å undersøke dette i detalj, opplyser han.

Professoren trekker frem at det er kjent at sykdommen forekommer sporadisk i alle områder med lakseoppdrett i flere lakseproduserende land.

- Gjennom årene har kunnskap om sykdommen blitt forbedret og PD-håndteringen er robust, så kliniske utbrudd er sjeldne.

Merkelig resultat førte til oppdagelsen

Labratoriet til Eckersall er del av et globalt senter for utvikling og vurdering av diagnostiske tester for bruk i dyrehelse-undersøkelser. I samarbeid med partnere innen oppdrettsnæringen, undersøkte de bruken av en rekke tester som er utviklet for dyr som storfe, griser og hunder, for å se om det gikk å påvise PD hos laks.

- Da vi vurderte bruken av en biomarkør kalt ceruloplasmin, brukt som en test for en akutt fase-respons for infeksjon i pattedyr, oppnådd vi meget gode resultater med serum fra laks med PD.

Etter gjentagelse av forsøket og da de undersøkte resultatene i detalj, konkluderte de med at nivåene av ceruloplasmin som ble funnet i testen var biologisk umulig.

- Nærmere sjekk av testprosedyren viste at disse tilsynelatende meget høye resultatene ikke var på grunn av ceruloplasmin i det hele tatt, men ble forårsaket av noen forstyrrende faktorer i testen, som vi klarte å identifisere som et proteinbasert bunnfall, som bare forekom med prøver fra laks med PD, og ikke fra frisk fisk.

Det var denne observasjonen som la grunnlaget til SPR-testen, og Eckersall sier at det mest revolusjonerende de fant, var en så markert endring i blodet (serumet) i laks med PD, og at det kunne føre til en SPR reaksjon.

- Serumet til PD-laks inneholder et nivå av hovedsakelig muskel-avledet protein som kan føre til SPR reaksjonen. Da vi oppdaget denne responsen, brukte vi teknologi for å overvåke og måle SPR som har vært tilgjengelig i biokjemiske laboratorier i flere tiår.

Egnet til rutinemessig helseovervåkning av fisk

Professoren forklarer at forskjellen mellom SPR og de fleste andre diagnostikkene som brukes nå, er at de vanligvis er basert på patogen påvisning, mens det er få pålitelige og sensitive verktøy for identifisering av klinisk sykdom uten ikke-destruktive undersøkelser.

- Problemet er at mange patogener er tilstede overalt og forvaltningstiltak mot sykdommen ikke kan igangsettes hver gang de er påvist. Den nærmest nåværende PD-diagnosen er måling av kreatinkinase (CK) i serum, som også er avledet fra laksens muskel. Tester for CK er tilgjengelige, men man har et problem med at høye nivåer av CK også er funnet hos friske laks slik at resultatet kan være vanskelig å tolke, konkluderer Eckersall.