Gå til innhold
Annonse
En ny vaksine mot yersinose har fått markedsføringstillatelse.
En ny vaksine mot yersinose har fått markedsføringstillatelse.

I juli fikk Pharmaq innvilget markedsføringstillatelse på en ny vaksine til laks mot Enteric Redmouth Disease (ERM), også kjent som rødmunnsyke eller yersinose.

Annonse

Yersiniose er en økende utfordring i produksjon av laks i Norge. I følge Fiskehelserapporten ble det påvist 34 tilfeller i 2015, og rapporten fremhever at denne bakterielle sykdommen er den som gir mest grunn til bekymring i oppdrett av laks. Særlig er det utfordrende når store RAS-anlegg rammes.

Antallet påviste tilfeller har økt sammenlignet med tidligere år: 2014 (27 tilfeller), 2013 (20 tilfeller) og 2012 (16 tilfeller). Yersiniose kan gi økt dødelighet både i ferskvann og sjøvannsfasen. Kliniske kjennetegn er blødninger på indre organer, svullen milt, væske i tarm og ascites.

Ny markedsføringstillatelse

Nå har altså Pharmaq fått innvilget markedsføringstillatelse på en ny ERM vaksine til laks. Pharmaq har ifølge en pressemelding siden 2004 samlet inn en rekke isolat fra sykdomsutbrudd, for å karakterisere og identifisere riktig kandidat til vaksineproduksjon.

- Dette er et møysommelig arbeid som er svært viktig for å sikre god effekt av vaksinen. Pharmaqs karakterisering viser at vi finner mest av serotype O1 biotype 1 isolater i laks og at disse er homogene. Vi har derfor valgt isolat fra denne gruppen i den nye vaksinen. Dette har vist optimal beskyttelse, skriver de.

De påpeker at bruk av feil isolat, i verste fall kan medføre redusert beskyttelse. De presiserer viktigheten av å få ut produkter på markedet med markedsføringstillatelse. Dette er viktig for å sikre godt dokumenterte produkter.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse