Gå til innhold
Annonse
Linsa til smolten blir sjekket for grå stær hos «øyelegen». Øyelidelsen kan forebygges gjennom fôrtilsettinger
Linsa til smolten blir sjekket for grå stær hos «øyelegen». Øyelidelsen kan forebygges gjennom fôrtilsettinger

Plantebasert fôr og sterkt vekstfokus fører sammen med høye sjøtemperaturer til at flere oppdrettslaks utvikler grå stær og får problemer med å finne fôret.

Annonse

– Dette er en lidelse vi kan gjøre noe med, fastslår forskeren, Sofie Charlotte Remø.

Sofie Charlotte Remø. Foto: Torkil Marsdal Hanssen
Sofie Charlotte Remø. Foto: Torkil Marsdal Hanssen

Forskeren fra NIFES tar doktorgrad på øyesykdommen som kan gi laksen så dårlig syn at den får problemer med å finne fôret. Grå stær (katarakt) fører til at linsa blir mindre og mindre gjennomsiktig. Lidelsen forårsakes av mangel på aminosyren histidin, bruk av planteoljer i fôret, rask vekst og høye vanntemperaturer, skriver Forskningsrådet.

– For å hindre utvikling av grå stær etter at laksen blir satt ut i sjøen, trenger den mer histidin enn det den trenger for å vokse. Hittil har histidinnivåene i laksefôr vært basert på behovet for vekst. Grå stær kan forebygges som velferdsproblem i lakseoppdrett ved å øke mengden histidin i fôret, sier Sofie Charlotte Remø.

Planteoljer kan påvirke gener

Laksen trenger ekstra histidin for å bygge opp nivået av N-acetyl-histidin (NAH) i linsa. NAH motvirker katarakt ved å fungerer som antioksidant i tillegg til å regulere væskebalansen i linsa (osmplytt). Remø har også undersøkt om økt bruk av planteoljer i laksefôret og høyere sjøtemperaturer øker risikoen for utvikling av grå stær.

– Lakselinsa blir i liten grad påvirket av om fôret inneholder plantefett eller marint fett. Men planteoljene påvirker gener i linsa som regulerer forsvaret mot grå stær, forklarer Remø.

Mer plantebasert fôr kan føre til at laksen lettere utvikler lidelsen som følge av ytre påvirkninger, som høye sjøtemperaturer. Det må mer forskning finne ut hvor stor risikoen er.

Les også: Hvor mye vegetarkost tåler laksen?

Linsa til smolten blir sjekket for grå stær hos «øyelegen». Øyelidelsen kan forebygges gjennom fôrtilsettinger. Foto: Sofie Charlotte Remø
Linsa til smolten blir sjekket for grå stær hos «øyelegen». Øyelidelsen kan forebygges gjennom fôrtilsettinger. Foto: Sofie Charlotte Remø

Mer katarakt med klimaendringer

Fisk er vekselvarme. Sjøtemperaturen påvirker derfor både stoffskifte og vekst. De siste årene er det registrert sammenhengende perioder med temperaturer på over 18 grader flere steder på Vestlandet og Sørlandet. I slike perioder må fisken bruke mer av fôret den spiser til vedlikehold i stedet for til vekst.

– Behovet for histidin er høyere i sjøvann enn i ferskvann. Nok histidin er spesielt viktig ved høye temperaturer, sier Remø.

Forsøkene hennes viser at smolt utvikler grå stær svært raskt dersom histidintilførselen i fôret blir for liten. I løpet av en måned i sjøvann utviklet 70-grams forsøksfisk så alvorlig katarakt at den ville hatt problem med å finne fôret og vokst til slaktestørrelse.

Ørret klarer å produsere mer NAH enn laks, og er ikke tilsvarende utsatt for øyelidelsen ved økte sjøtemperaturer.

Annonse