Presidentvalget svekker kronen - gunstig for oppdretterne

Analytiker Stein Alexander Aukner i DNB Markets sier at en handelsavtale mellom EU og USA er nå mindre sannsynlig, ettersom Donald Trump vant presidentvalget i USA. At denne avtalen sannsynligvis ikke blir noe av, påpeker han er bra for Norge.  - Kronen svekker seg mot euro, noe som også er bra for norske oppdrettere, legger han til.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dagens store snakkis er selvsagt at Donald Trump ble valgt som president i USA. Kyst.no har snakket med flere analytikere om hva dette betyr for lakseprisen og for sjømatnasjonen Norge.

Ifølge Akvafakta, sank lakseprisen i forrige uke med 1,03 kr/kg til 62,63 kr. Prisen er likefullt 22,52 over prisen i samme uke i fjor.

Stein Alexander Aukner, analytiker i DNB markets. Foto: DNB.

Analytiker Stein Alexander Aukner i DNB Markets påpeker at utfallet av Trump som president er for tidlig å si så mye om, men han tror ikke det får stor effekt.

Les også: Sandberg tar Trumpseieren med ro

- Hvor mye har det amerikanske markedet å si for lakseprisen, med tanke på at kronen faller og de andre valutaene kan endre seg?

- Kronen svekker seg mot euro, noe som er bra for norske oppdrettere, sier han til kyst.no.

Les også: Trumps seier kan ha store konsekvenser for lakseoppdrettere

DNB-analytikeren sier videre at laks er noe USA etterspør, men ikke kan produsere selv. Dermed mener han at norske oppdrettere fortsatt er i en ok situasjon.

- Amerikanerne spiser så lite fisk fra før at ytterligere reduksjon for å styrke jordbruket i USA, vil heller ikke få stor effekt. Handelsavtale mellom EU og USA er nå også mindre sannsynlig, noe som er bra for Norge, påpeker han.

- Fantastisk

Lakseanalytiker i Nordea Markets Kolbjørn Giskeødegård. Foto: Therese Soltveit.

Aukner beskriver laksemarkedet per dags dato beskriver som fantastisk.

- Prisen er fantastisk, men det ligger også i forventningene så det skal ikke så mye til for å "skuffe" markedet. Lakseprisen er fortsatt sterk, men 68 NOK for kiloet som handlet på Fishpool virker for optimistisk, opplyser han til kyst.no.

Nordea-analytiker Kolbjørn Giskødegård sier til kyst.no at han ikke tror Trumps seier vil få store konsekvenser for lakseprisen og norsk sjømateksport.

- Dette er ikke vårt hovedscenario, da må det komme uventede proteksjonistiske grep rundt markedet. Vi må se hva som faktisk er politikk og hva som er retorikk, sier Giskødegård.

- Ingen effekt på kort sikt

Norges Sjømatråd analytiker Paul T. Aandahl jobber med markedsinnsikt og sier til kyst.no at USA står for ca 22% av det globale laksemarkedet.

Paul Aandahl, analytiker i sjømatrådet foran kystens hus i Tromsø. Foto: Therese Soltveit.

- Norges andel inn til dette markedet er kun 12 %. Markedet er dominert av leverandører fra Chile og Canada. En svekket USD mot andre valutaer vil normalt medføre en dreining i varestrømmen mot markeder som har fått styrket sin valuta.

- Hva vil dette utfallet av valget ha å si for Norge som sjømatnasjon? 

- Med unntak av valutaeffekten forventes det på kort sikt ingen effekt på Norge som Sjømatnasjon. Det er i dag vanskelig å si noe om mulige effekter på lengre sikt.

Han legger til at markedet for laks er veldig stekt og robust.

- Med forventet redusert utbud, både fra Norge og globalt framover, forventer jeg en fortsatt sterk laksepris, sier han.