Mikkel Pedersen, daglig leder i Probotic. Foto: Probotic

Probotic inngår samarbeid med havbruksaktører

Probotic har nå signert avtale med Ballangen Sjøfarm og Cermaq om å være med på utviklingen og testingen av deres notvasker. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Probotic ble etablert i 2019. Selskapet har i dag 2 fast ansatte, med kontorsted og verkstedlokaler i Narvik. Probotic har i dag et patent på metode for rengjøring av not, og har nylig fått inn nye eiere og investorer. 

Mikkel Pedersen fikk idéen til Probotic etter å ha jobbet i servicenæringen med ulike notvaskere og ROV-systemer i 5 år. Der så han hvor tidkrevende, kostbart, og ikke minst risikofulle disse operasjonene var for fisk og utstyr, og da begynte han å tenke på alternative metoder å holde noten ren. Resultatet ble selskapet Probotic, som er etablert for å utvikle en automatisert notvasker basert på erfaringene han har fra næringen. 

Signert avtale med Ballangen og Cermaq

Med seg på laget har han nå fått Rune Hansen, som etter å ha jobbet med vedlikehold av F-16 jagerfly og ROV offshore, tok en siviløkonomgrad og har jobbet innenfor økonomifaget de siste årene.  

Sammen driver de nå utviklingen av Probotic, og har fått inn kapital fra CoFounder i Trondheim, samt de nordnorske selskapene Norinnova og Kupa. Innovasjon Norge har også gitt tilskudd til utviklingen.

Gründerne driver i dag driftsselskapet Narvik Maritime Service AS som driver med ROV inspeksjoner. Gjennom bred erfaring fra oppdrettsnæringen har nå Probotic etablert kontakt med mange kunder som ser verdien av produktet de utvikler, og har nå signert avtale med Ballangen Sjøfarm og Cermaq Norway om å være med på utviklingen og testingen av produktet.

Rune Hansen fra Probotic. Foto: Probotic

Notvask er estimert å koste norske oppdrettere ca 1 mrd nok per år i rene utgifter. 

- Godt utgangspunkt

Mikkel Pedersen, daglig leder i Probotic sier det er fantastisk å få med Cermaq og Ballangen Sjøfarm på laget i utviklingen av Probotic sin autonome notvasker.

- Vi har et svært godt utgangspunkt, men vet at det blir et krevende produktutviklingsløp, og det er helt avgjørende å ha med kunder og testlokaliteter underveis for å lykkes.

Han sier de til sommeren skal ha en MVP i sjøen som vil lære dem om hvor riktige antakelsene deres har vært.

- Derfra og ut blir det å fokusere på det vi anser som kritiske deler av systemet for å lykkes. Vi har mange idèer til hvordan vi kan løse dette på en god måte for kundene våre, og nå gjenstår det å sette ideene ut i livet. Det har vi nå muligheten til å lykkes med ved at vi har fått tilgang på kapital, og at vi har med interesserte og dyktige kunder på samarbeidet.

Svært gode ideer

Rune Hansen sier hans tidligere erfaring som F-16-mekaniker, og ROV-pilot Offshore har lært han verdien av å ha struktur på arbeidet, og viktigheten av å ha fokus på detaljene.

- Vi kommer til å rette oss mot det vi anser som kritisk funksjonalitet for notvaskeren, og ikke gape over for mye i første jafs. Det tror vi er viktig for å lage et produkt som røkterene blir glade i, og ikke forbanner seg over – det er her kampen vil stå for automatiske notvaskere; det må funke.

Cermaq Norway / Ballangen Sjøfarm forteller at Probotic har vist dem svært gode ideer, og har ved tidligere anledninger bevist sin gjennomføringsevne.

- Teamet de nå har på plass tror vi kan klare å lage et produkt som på sikt kan løse mange utfordringer for bransjen. Derfor ønsker vi nå å støtte utviklingsarbeidet med våre ressurser.