Norges lover. Foto: lovdata.no

Prøver lakselus-dom i høyesterett

Tirsdag og onsdag skal straffeutmålingen tidligere gitt til Nord Senja Laks grunnet underrapportering av lakselus-tall, prøves i høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I fjor høst ble Nord Senja Laks idømt en bot på fem millioner kroner for feilrapportering av lakselus i Hålogaland Lagmannsrett, men Økokrim ville øke boten og idømme selskapet rettighetstap/tap av konsesjon og anket derfor straffeutmålingen til høyesterett.

4 år gammel sak

Bakgrunnen for det hele er at Økokrim tilbake i 2012, gikk til sak mot Nord Senja Laks da det ble oppdaget underrapportering av lakselus. Selskapet ble da etter å ha erkjent straffskyld, ilagt boten på fem millioner i tillegg til fengselsstraff for daglig leder.

Etter dette anket Økokrim dommen med ønske om høyere bot, og inndragelse av konsesjon og saken kom opp i Hålogaland Lagmannsrett. 25 mai i år avsa lagmannsretten dom, uten at ankene fikk gjennomslag.

I august meldte imidlertid NRK at Økokrim fikk medhold av ankeutvalget i at straffeutmålingen skal prøves av høyesterett, og saken skal opp denne uken.

På sakslisten til høyesterett står det at saken starter tirsdag klokken 09.00 og det er avsatt halvannen dag.

Dom vi normalt foreligge innen tre uker.

Kyst.no har ikke lyktes i å nå NRS eller Økokrim for kommentar til saken.