Et sjømatmåltid. Illustrasjonsbilde: Sjømat Norge.

- Råder alle til å spise mer sjømat

Regjeringen vil jobbe for å øke forbruket av sjømat med 20 prosent de neste fem årene for å bedre folkehelsen. - Et flott og ambisiøst mål. Vi har lenge etterlyst en kostholdsplan som er tydelig på hva folk bør spise mer av, ikke bare mindre av, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Helsemyndighetenes offentliggjorde i dag den nye nasjonale handlingsplanen for bedre kosthold for de neste fem årene. Handlingsplanens mål innen 2021 er:

  • Å øke forbruket av grønnsaker, frukt og bær, grove kornvarer og sjømat med 20 prosent.
  • Å redusere innholdet av tilsatt sukker i kosten til 11 energiprosent
  • Å redusere innholdet av mettet fett i kosten til 12 energiprosent
  • Å redusere innholdet av salt i kosten fra 10 gram til 8 gram per dag.

Planen ble lansert under arrangementet «Måltidsglede» i Stavanger i dag, med helseministeren, fiskeriministeren, landbruksministeren og klima- og miljøministeren til stede, skriver Sjømat Norge i en pressemelding. Også Geir Ove Ystmark holdt innlegg og pekte på det viktige signalet om at sjømat må få en mer framtredende plass på norske matbord.

De yngste og de eldste er de viktigste målgruppene i planen. Barn får i seg langt mer sukker enn voksne. Hele 55 prosent av norske niåringer og trettenåringer høyere inntak enn anbefalt.

– For kort tid siden fikk vi vite at norske barn spiser nesten dobbelt så mye søtsaker som fisk. Gode vaner skapes tidlig, og derfor er det viktig at spesielt den oppvoksende generasjon får bedre tilgang til sjømat, enten som pålegg eller middag, sier Ystmark.

Må tas på alvor – av alle

Han understreker at denne utfordringen må tas på alvor av alle – ikke bare de unge selv og foreldrene, men også barnehager, skoleverket, helsemyndighetene og matnæringene.

– Jeg håper også mediene tar et ansvar. Vi opplever med ujevne mellomrom grunnløse presseoppslag som skremmer forbrukerne fra å spise fisk – en matvare folk burde spise mer av, ikke mindre av. Når dette skjer, er det svært viktig at helsemyndighetene med sine grundige, vitenskapelig begrunnede kostråd gir trygghet til forbrukerne, sier Ystmark.

Ystmark roser videre myndighetenes satsing på kostholdsarbeid overfor innvandrergrupper og i barnehagene. Handlingsplanen setter opp som mål å halvere godterikonsumet blant ungdom og øke andelen som spiser fisk til middag en gang i uken, eller fiskepålegg tre ganger i uken med 20 prosent.

Klimavennlig mat

Sjømat er også klimavennlig mat, noe klima- og miljøminister Vidar Helgesen kom inn på i sitt innlegg.

– Dersom vi spiser mindre rødt kjøtt og mer frukt, grønnsaker, kylling og fisk, får vi bedre helse og bidrar samtidig til lavere utslipp av klimagasser fra jordbruket, sa Helgesen.