Gå til innhold
Annonse

- Radikal økning i vekt ved innføring av RAS og sjøvann

Arvid N. Leijon Pedersen fra Grieg Seafood Finnmark holdt foredrag om postsmoltproduksjon i RAS.
Arvid N. Leijon Pedersen fra Grieg Seafood Finnmark holdt foredrag om postsmoltproduksjon i RAS.

LOFOTEN: Arvid Leijon Pedersen fra Grieg Seafood Finnmark sier fordelene er mange med RAS-anlegg.

Annonse

Som en del av Lofotseminaret til Europharma loste Pedersen oss igjennom erfaringene til Grieg Seafood Finnmark når det kommer til postsmoltproduksjon i RAS.

Økt snittvekt

Pedersen sier at de har sett en enorm økning i snittvekt ved innføring av RAS og sjøvann. Dersom man ser på statistikk fra 2010 og til idag ser man en betydelig vekst i snittvekten til fisken deres.

Det er en betydelig økning i tyngden på fisken ved innføring av RAS og sjøvann. Foto: Ole Andreas Drønen.
Det er en betydelig økning i tyngden på fisken ved innføring av RAS og sjøvann. Foto: Ole Andreas Drønen.

I 2017 hadde Grieg Seafood Finnmark AS 6,38 millioner settefisk med en snittvekt på 167 gram.

Pedersen definerer postsmolt som en smolt som forblir på anlegget etter at smoltvinduet har passert. Det vil si når fisken er fra 80 og opp til 600 gram, men primært 150-200 gram.

Han forteller videre om hva som er spesielt med RAS.

- H2S har et grusomt potensial, og da spesielt i sjøvann.

- Man kan bli kvitt CO2, man får mer styring og det vil være en bedre stabilitet, sier han.

En annen fordel er at det blir masse vann, noe som er selve definisjonen på kvalitet.

- Det er miljøvennlig med tanke på energibruk, og det er enkelt å samle opp slam. En utfordring er hvordan man blir kvitt slammen, men det er en annen historie, poengterer han.

Vil utvide

Han forteller at selskapet ønsker en utvidelse av RAS 2 med 8 millioner fisk på 150 gram eller ekspempelvis 6 millioner på 200 gram. Postsmoltkapasiteten skal være 1200 tonn fisk.

Grieg Seafood Finnmark har 27 konsesjoner på matfisk, der 8 av disse er grønne konsesjoner. Det er i overkant av 200 ansatte i selskapet.

Jim-Roger Nordly, Europharma og Arvid N. Leijon Pedersen, Grieg Seafood, under Lofotseminaret på Henningsvær. Foto: Ole Andreas Drønen.
Jim-Roger Nordly, Europharma og Arvid N. Leijon Pedersen, Grieg Seafood, under Lofotseminaret på Henningsvær. Foto: Ole Andreas Drønen.
Annonse