Statssekretær Roy Angelvik under Sjømatdagene 2017. Foto: Therese Soltveit.

Reagerer på Mellbyes trafikklys-kritikk

Statssekretær Roy Angelvik reagerer på uttalelsene til advokat Halfdan Mellbye, hvor han blant annet kritiserte departementet for manglende åpenhet og inkludering i prosessen med å få på plass trafikklyssystemet. – Jeg synes det er rart at han går ut slik. Prosessen opplever jeg som noe av det mest åpne vi har hatt i departementet, sier Angelvik til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under Vest Norsk Havbrukslag sitt medlemsmøte denne uken, var det tydelig at advokat Halfdan Mellbye, var svært forundret over måten trafikklyssystemet er blitt til på, da han blant annet kritiserte departementet for manglende åpenhet og inkludering i prosessen.

Les også: Trafikklys: - En veldig spesiell saksbehandling jeg aldri har sett før

Advokaten åpnet også for at det er begått saksbehandlingsfeil som kan medføre at systemet kan bli gjort ugyldig.

Statssekretær for Fiskeriministeren Roy Angelvik har laget en tidslinje fra prosessen med systemet, som går fra den første pressemelding om systemet, helt frem til sjette november i år.

Angelvik mener denne listen taler for seg når det gjelder åpenhet og inkludering fra departementets side.

- Det er viktig at vi har gjenforteller prosessen vi har vært gjennom. Når man ser på utviklingen, synes jeg det er rart at Mellbye går ut slik. Han gjorde det også under Sjømatdagene i januar, og snakket da i et innlegg over lang tid, i 45 minutter, om usikkerhetene i prosessen og hvor mye feil det kunne være.

- Jeg synes også dette var noe spesielt da, ettersom vi har hatt flere møter med næringen, høringer og rundebord-konferanser. Prosessen opplever jeg som noe av det mest åpne vi har hatt i departementet, sier Angelvik.

- Har aldri hatt mer kunnskap

Han sier at han ikke opplever at oppdretterne er uenige i prosessene lagt til grunn for systemet, og vil videre ikke spekulere i agendaen til Mellbye. Selv om han ikke opplever at folk er uenige i prosessene, legger han ikke skjul på at gjerne ikke alle er enige i resultatet.

- Men det som det har vært mest usikkerhet i, er om målemetodikken til lyset som settes er riktig, sier han.

På dette området sier han departementet til enhver tid legger til grunn den mest oppdaterte kunnskapen som er.

- Det vi vet er at vi aldri har hatt mer kunnskap om drift, teknologi og miljøparametrene relatert til havbruk, og på grunnlag av dette har vi slått på lysene, legger han til.

Statssekretæren viser til at åtte produksjonsområder ble grønne, da de  mener det er forsvarlig å få vekst i disse.

- De to røde og tre gule områdene er i ”status quo” til 2019, noe som hele tiden har vært kjent. Nettopp det at det ikke blir nedtrekk i disse  områdene før det, er fordi vi hører på næringen og gir de muligheten til å tilpasse seg systemet.

Angelvik forteller at han selv også deltok på møtet til Vest Norsk Havbrukslag, hvor en god del av oppdretterne er berørt av rødt lys.

- Jeg opplever som forventet at oppdretterne i disse områdene tar dette som en utfordring og jobber med å bedre produksjonmetodene, så de også kommer i mål med grønt lys.

Han påpeker også ordningen med unntaksregelen, hvor en oppdretter med særs god drift i et rødt område, likevel kan søke om vekst.

- At enkelte oppdrettere investerer, har god drift og innstiller seg på dette synes vi er utrolig bra. Får også man til et samarbeid for områdene blir det bedre for både oppdrettere, fisk og miljøorganisasjoenene. Jeg vil tro aktørene i områdene har et felles ansvar og ønske om farge.

Angelvik sier videre at prosessen med systemet er satt, og at de ikke vil vurdere lysene i noen, heller ikke røde områder, før i 2019.

- Hvordan man skal ta ned produksjonen da, vil komme i form av en egen forskrift eller i form av enkeltvedtak. Vi trenger ingen forskrift på gule og røde områder før i 2019, når oppdretterne faktisk skal gjøre noe. Der skjer det ingenting nå, og de skal holde på med det de alltid har gjort.

- Hvilket vedtak?

Mellbye etterspurte i sitt innlegg også det han omtaler som "selve vedtaksdokumentet", da han ennå ikke har sett det. Dette stiller Angelvik seg uforstående til.

- Jeg skjønner ikke helt hva han mener med dette vedtakdokumentet. Alt som er satt i gang med i forbindelse med systemet er implementert i forskifter som har vært i høring, og ligger åpent. Det er ikke noe i denne prosessen som ikke er offentlig.