Per Helge Perdersen og Salmon Home no1 i bakgrunnen. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Vest Vind Media.

Reagerer på planer om «stenging av oppdrettsfjorder»

Per Helge Pedersen fra Fishfarming Innovation reagerer på at sjøområdeplanen på Nordmøre utelukker havbruk fra store etablerte områder.  - Vi mener at man fortsatt kan drive oppdrett av fisk og ørret i områder som man nå vil lukke, men da i lukkede anlegg, sier han til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tidens Krav melder at regionrådet i over fem år har arbeidet med en felles sjøarealplan for Nordmøre.

Ifølge plankartet kan man se at at Nordmøres to nasjonale laksefjorder Halsafjorden og Sunndalsfjorden bør skjermes for mer oppdrett av laks og ørret. Ifølge avisen omfatter det et sjøareal på 3.056 kvadratkilometer.

- Eksisterende akvakulturanlegg i disse to områdene skal fortsatt driftes i henhold til gitte tillatelser. Dersom driften på en lokalitet avvikles i ett av disse to nevnte områdene, skal det ikke settes i gang ny aktivitet ved lokaliteten med laks, ørret og regnbueørret, heter det i plandokumentet.

Pedersen mener at anbefalingene ikke er fremtidsrettet og understreker at det i dag jobbes med slike sjøområdeplaner for hele Norskekysten.

- Det er derfor viktig at noen setter dette på dagsorden, sier han til kyst.no.

- Ingen rømming eller forurensing

Han har derfor skrevet et innlegg om sine erfaringer rundt å utvikle lukkede oppdrettsanlegg i sjø, noe han mener burde vært tillat i slike områder.

- Den pilottanken i betong som ble sjøsatt fra Smevågen i Averøy i juni i fjor, ligger nå til uttesting på Smøla. Erfaringene så langt er meget positive. I de siste ukene har det vært mye dårlig vær med storm og kuling, men tanken takler dette utmerket. Fisken trives og vokser til tross for at det er vinter. Det er ikke observert lakselus i tanken. Vi planlegger å starte serieproduksjon av betongmerder på 3 000 kubikkmeter i løpet av dette året.

Les også: -Ingen lakselus å se

Pedersen påpeker at dette er tette tanker med doble vegger som gjør at det ikke er mulighet for at fisken skal rømme.

- Alt slam blir tatt vare på, så slike lukkede oppdrettsanlegg vil dermed ikke forurense. Det er ingen rømningsfare og fiskehelsen vil være god.

- En rekke anvendelsesmuligheter

Han skriver at merden er utviklet i samarbeid med fagfolk fra en rekke miljøer og at lukkede anlegg kan legges uansett hvor i fjord- og kystfarvann, samt på gamle lokaliteter inne i fjordene.

- Vi er opptatt av at man ikke glemmer ny teknologi når man skal vedta en ny sjøområdeplan. Når en slik plan skal vedtas får flere år frem i tid må de ikke stoppe opp at man får tilrettelagt ny teknologi.

Han viser til at en i mange fjorder og nære kystområder driver settefiskproduksjon og at det investeres betydelige beløp i storsmoltanlegg på land.

- Etter vårt syn vil det være langt mer lønnsomt å produsere storsmolt i lukkede anlegg i sjø. På sikt kan man produsere laks og ørret frem til slakteferdig fisk i lukkede anlegg som ellers har en rekke anvendelsesmuligheter innen stamfisk, «hospitalmerder», ventemerder med videre.

- Vi har som en av de første produsenter i verden fått sertifisert vår lukkede oppdrettstank. I den videre behandling av denne saken er det viktig å ta hensyn til den lukkede oppdrettsteknologien som nå utvikles. Nordmøre er faktisk i forkant i denne prosessen.

Planforslaget er nå sendt ut på første høringsrunde. Fristen for å komme med innsigelser er 31. januar.