Øyvind Nilsen og Tommy Nilsen i Aquaculture by Sandtorv-Haugesund. Foto: Anette Riber.

Reduserer oppdrettsavfallet med opp til 96 %

Aquaculture by Sandtorv-Haugesund har utviklet en helt ny måte å tørke avfallet fra oppdrettsanleggene på. Med fokus på landbaserte anlegg har selskapet utviklet en tørkemetode som reduserer avfallet med opp til 96%.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Et vanlig landbasert oppdrettsanlegg produserer årlig ca. 220 tonn med vannholdig avfall, noe som fortløpende må transporteres bort for behandling. Dette medfører store kostnader og skade på miljøet.

Fra 220 til 4 tonn

Med sine nye Dryline tørkeanlegg sørger Aquaculture by Sandtorv-Haugesund for å redusere avfallsmengden med opptil 96 %, hevder selskapet.

- 220 tonn blir redusert til bare 4-6 tonn. Dette ble testet i mai 2018, og resultatet var enestående, i følge selskapet. Igjen står man med et næringsrikt råstoff til gjødsel eller biobrennstoff, forteller daglig leder Tommy Nilsen i en pressemelding. 

Det nye tørkeanlegget har en rekke andre bruksområder, sparer miljøet for enorme avfallsmengder, og det som er igjen kan faktisk benyttes til noe nyttig.

- Interessen er stor, noe som ikke er så rart i og med at oppdrettere og andre som før har måttet betale store beløp for å kvitte seg med avfallet sitt, nå faktisk får muligheten til å tjene penger på det,forteller Nilsen.

Sparing gjennom hele kretsløpet

Dryline-tørkeren kan kobles opp mot Sandtorvs unike og fullautomatiserte Pureline RAS-anlegg. Det mobile containerbaserte resirkuleringssystemet sørger for full oversikt og kontroll via monitorering på PC og mobil, samt løpende diagnostisering og automatisk justering.

Nød-RAS-systemet gir også dobbel sikkerhet mot driftsstans, og i motsetning til vanlige systemer der hele anlegget blir rammet ved sykdom eller forverring av vannkvaliteten i én av tankene, har Pureline fra Aquaculture by Sandtorv-Haugesund isolert hver eneste tank for å forhindre kontaminering fra tank til tank.

- Med våre systemer pumpes rent vann først inn i oppdrettsanleggene, og når vannet blir skittent renses det rent, før det resterende avfallet gjøres om til ny næring, forklarer Nilsen, og påpeker at alt Aquaculture by Sandtorv-Haugesund tar i blir med andre ord til noe nytt.