Grûnder og daglig leder Lars Berg-Hansen (til høyre) og produktutvikler Lars Alstad kan se tilbake på to intense år for NorseAqua AS. Selskapets produkter når allerede ut til kunder langs Norskekysten, på Færøyene, Shetland og i Skottland. Foto: Norseaqua.

Reinvesterer overskudd til nye produktinnovasjoner

Ambisjonen er å skape bærekraft i havbruket og «lys i husan» i Bindal. Satsingen på kunnskap om og utstyr til rensefisk er i tillegg svært god butikk for gründer Lars Berg-Hansen. Overskuddet fra første driftsår skal reinvesteres i bedriften.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Av knapt 16 millioner kroner i omsetning satt NorseAqua igjen med 2,36 millioner kroner i fortjeneste i selskapets første driftsår. 2016 tegner også til å bli et oppløftende år for bedriften: I januar alene passerte NorseAqua relativt komfortabelt to millioner kroner i driftsinntekter. Det ligger med andre ord an til at gründer og daglig leder Lars Berg-Hansen må ta en kraftig og positiv justering av 2016-budsjettet.

– Vi har hatt en helt formidabel start. Det er utfordrende å vokse så raskt som vi gjør, men først og fremst er dette et eventyr for alle involverte her i Bindal, sier Berg-Hansen, som legger til:

– I løpet av året har vi bygd opp et solid og kompetent team. Samtidig sørger menneskene i NorseAqua for at vi greier å betjene markedet på en skikkelig måte, midt oppi all utviklingen. Det er viktig med en viss «jording», og vi tar ikke helt av. Vi nøyer oss med en kakebit før vi går tilbake til arbeidet.

Utvikler nye innovasjoner i rask takt

Allerede som 13-åring begynte han å flørte med tanken om å skape arbeidsplasser og «lys i husan» i kommunen lengst sør på Nordlandskysten. Ungdomsårene ble tilbrakt på mærkanten, og i løpet av den påfølgende studietiden ble tanken modnet og konkretisert. Etter et knippe innovasjonspriser og en rask bedriftsetablering sysselsetter 25-åringen i dag 13 personer.

– Det positive resultatet i første driftsår skyldes en kombinasjon av havbruksnæringas jakt på ikke-medikamentelle våpen i kampen mot lakselusa, og den praktiske og raske innovasjonstakten vi kan vise til her i Bindal. Havbruksnæringa har for lengst innsett at rensefisk er et av de viktigste tiltakene i bekjempelsen av lakselus. Men det er et enormt potensial for effektivisering og forbedringer i driften av lokaliteter som bruker rensefisk, sier Berg-Hansen.

Selskapets innovasjoner inkluderer blant annet en nyutviklet fôrautomat, transport- og merdsystemer for rensefisk, samt vedlikeholdsgjerrige og kostnadseffektive tareskjul som øker kontakten mellom rensefisk og laksen i merdene. Produktene har på rekordtid vunnet fotfeste blant oppdrettere langs hele Norskekysten, på Færøyene, Shetland og i Skottland.

– Det er nærheten til kundene som gjør at vi kan holde innovasjonstakten oppe. Det er på mærkanten behovene oppstår, og det er også her vi starter utviklingsprosessen, sier Berg-Hansen, som tilbringer svært mye av tiden sin ute på kundenes produksjonsanlegg.

Reinvesterer overskuddet

Med penger til overs kan NorseAqua fortsette den kompromissløse satsingen på å bli verdensledende i kunnskap om og utstyr til rensefisk. Selskapet har allerede knyttet til seg en ny produktutvikler og sivilingeniør. NorseAqua har i tillegg økt bemanningen på salg og kundeoppfølging, både ved hovedkvarteret i Bindal og med et nytt avdelingskontor på Vestlandet. Videre skal det investeres i kursing av ansatte og nytt produksjonsutstyr.

– Skal vi lykkes, er det helt avgjørende at vi fortsetter å styrke både kapasitet og kunnskap. Da må vi trekke til oss de råeste talentene fra havbruksnæringa. Vel så viktig er det at aktørene i næringa deler kunnskapen mellom seg, og vi har fokus på å legge til rette for dette. Det er viktig for meg at god praksis og gode ideer kommer så mange som mulig til gode, sier Berg-Hansen.

I løpet av året skal NorseAqua lansere flere nye produktinnovasjoner.

– Framtidsutsiktene er lyse, både for oss og for norsk havbruk som helhet. Vårt overordnede mål er å bruke innovasjon og kunnskap til å skape levedyktige kystsamfunn. Dette skal vi gjøre ved å ta del i bærekraftsrevolusjonen i norsk havbruk, avslutter Berg-Hansen.