Gå til innhold
Annonse
Forskerne har så langt ikke sett noe som indikerer nedgang i rekebestanden som følge av økt bruk av lusemiddel.
Forskerne har så langt ikke sett noe som indikerer nedgang i rekebestanden som følge av økt bruk av lusemiddel.

Fiskerne og rekeindustrien jubler for at rekene er tilbake for fullt. Fangstene av reker er tre og firedoblet de siste ukene, melder NRK.  

Annonse

Daglig leder Tove Løyning ved rekefabrikken Løyning på Eigerøy i Rogaland sier til NRK at det har vært veldig travelt.

- Det er klart at når landingene øker med tre, fire hundre prosent, så er det mye som skal følge med. Logistikken på huset, produksjon, folk, pakking. Det er veldig kjekt at rekene er kommet tilbake. Det har vi ventet lenge på, sier hun til nettsiden. 

Les også: Lakselus-midler får skylden for mangelen på reker

I flere år har rekeprodusenter slitt med å få tak i nok reker, men i de siste ukene har det snudd, og den kraftige økningen merkes i flere ledd.

Eventyrlig rekefangst

– De siste ukene har det vært helt eventyrlig fiske. Det finnes båter som har landet opp i ti, elleve tonn på en uke. Det er noe som vi aldri har hørt om før, sier daglig leder i Fonn i Egersund Torger Torgersen til nettavisen.

Samtidig som tilgangen på rekene har gått opp, er kvoten for hvor mye som kan fiskes nesten doblet. I fjor var den på 9700 tonn. I år er den på 18 600 tonn reker.

– Rekebestanden ligger godt over alle kritiske føre var-nivåer, fiskedødeligheten kunne økes, og derfor ble rådet fra det internasjonale havforskningsrådet å øke kvoten, sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Gullborg Søvik til NRK.

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse