Gå til innhold
Annonse
Jaran Rauø
Jaran Rauø

I disse dager settes et unikt prosjekt i gang- et prosjekt hvor marint avfall skal brukes som gjødsel og dermed gjøre det nordnorske landbruket økologisk i fremtiden. -Rekeskall som gjødsel for poteter kan gi økt verdiskaping, sier Jaran Rauø i Stella Polaris.

Annonse

Et forprosjekt viser at bruk av rekeskall som gjødsel for poteter i Nord-Norge gir lovende resultater. Det er Produsentorganisasjonen Ottar og rekeprodusenten Stella Polaris som har tatt initiativet og går sammen i det nyskapende og miljøvennlige ”blå-grønne”prosjektet. Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i Norge skal være økologisk innen 2015. Men tilgangen av husdyrgjødsel er ikke tilstrekkelig, og man er derfor avhengig av alternativer for økologisk gjødsel. -I gamle dager brukte man fiskeavfall som gjødsel, og det er her vi fikk idéen vår fra, sier daglig leder i Tromspotet Halgeir Jakobsen,

Gode resultat Det er gjennomført et 3-årig forprosjekt med bruk av rekeskall på dyrking av potet i samarbeid med Bioforsk Nord. Resultatene ble svært gode, og om prosjektet lykkes videre, vil man kunne ha tilgang på en helt ny og anvendelig økologisk gjødsel som kan gi betydelig medvind for øko-satsning både i Nord-Norge og landet for øvrig. -Vi har en stor fordel i Nord-Norge når det gjelder økologisk landbruk. Det kalde klimaet gir nemlig dårlige vekstvilkår for en del skadegjørere, noe som ellers i landet krever intensiv sprøyting med kjemiske midler, sier Jakobsen.

Mye næringsstoffer i rekeskall I samarbeid med Stella Polaris har prosjektet tilgang på rekeskall fra rekeindustrien. Rekeskallet inneholder næringsstoffer i store konsentrasjoner og dette i en sammensetning som er svært gunstig som gjødsel. I tillegg har stoffet kitin, som finnes i rekeskall, en dokumentert virkning på plantehelse. Det viser seg at kitin kan hemme soppvekst og aktivere naturlige forsvarsmekanismer i planter. -Rekeskall som økologisk gjødsel vil kunne gi miljømessige gevinster og økt verdiskaping av det som tidligere har vært avfall fra produksjonen av pillede reker", sier Jaran Rauø i Stella Polaris.

Annonse