Andreas Kvame, CEO i Grieg Seafood Foto: Pål Mugaas Jensen.

Rekord for Grieg - gir alle ansatte bonus

Fjerdekvartal ble tidenes beste også for Grieg Seafood. Nå har styret bestemt at alle ansatte skal få en del av kaken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en børsmelding fra selskapet skriver de at Q4 ble tidene beste med en EBIT per kg da denne endte på 21,8 kr for hele konsernet (sum EBIT 456 millioner kroner). For Norge endte EBIT per kilo på 27,9 kr.

Slikt gjør ledelsen glad.

- Styret er tilfreds med resultatet for 2016. Resultatet er en konsekvens av høy laksepris, vesentlig bedre produksjon og lavere dødelighet. De ansatte gir et viktig bidrag til verdiskapingen og det vil bli utbetalt en lik bonus til alle ansatte i tillegg til de ordinære bonusordninger. Denne kostnaden er inkludert i Q4-tallene og nedenstående kostnader for segmentene, skriver selskapet.

Andre høydepunkter:

  • Slaktevolumet endte på 20 917 tonn.
  • Styret foreslår NOK 3,- i utbytte.
  • EBIT/kg NOK 27,9 i Norge - kontraktsandel på 32%.
  • ILA-hendelse i Finnmark, ellers stabil produksjon. God produksjon i Rogaland.
  • GSF i British Columbia fikk en EBIT/kg på 7,0 kr – en EBIT preget av utfordringer med alger i tidligere kvartaler. * Forbedret produksjon gjennom Q4.
  • GSF på Shetland fikk en EBIT per kilo på 8,8 kr. Her preges de av utslakting fra svake lokaliteter og overgang til 18 måneders produksjonsplan.

Nordea: Resultat som forventet

Nordea skriver i en kommentar til regnskapet i sin morgenrapport at driftsresultatet til Grieg Seafood er omtrent på linje med deres forventninger, og påpeker at Norge er den store bidragsyteren til resultatet.

- Selskapet sliter mer i Storbritannia og Canada der kostnadene foreløpig er høye, en situasjon vi forventer vil vedvare dette halvåret. De leverer et volum som er noe mindre enn det de tidligere har guidet, og senker samtidig forventningene til 2017 etter et sykdomsutbrudd i Finnmark, skriver Nordea.

Vil ha kostnadene mer ned

Grieg skriver at kontraktsandelen for Norge var 32% i Q4 2016, noe som har vært med å redusere realisert pris. Denne andelen forventes å bli rundt 60% i Q1 2017. Økningen i kontraktsandel må sees i sammenheng med et lavt slaktevolum i Q1.

Styret skriver også de vil gjøre tiltak for å øke produksjonen og ta ned kostnadene. De har lenge meldt at de har et mål om at kostnadsnivået i GSF skal ned på et bransjegjennomsnitt eller lavere. Det er også et mål å øke produksjonen med 10 prosent i årlig i perioden 2018-2020.

- GSF jobber kontinuerlig for å effektivisere driften. Dette innebærer både øket produksjon per anlegg og konsesjon, samt reduserte kostnader målt per kg. Et av de viktigste tiltakene er å sette ut større smolt, noe som gjør det mulig å ta ned produksjonstiden i sjø. Videre er det også avgjørende for vekst og redusert kostnad at antall smolt økes.

Sterk etterspørsel – forventer gode priser

GSF har forventninger om en begrenset global tilbudsvekst for laks.

- Den underliggende etterspørselen etter produktet er sterk. Det forventes derfor gode laksepriser i 2017. Slaktevolumet for Q1 2017 forventes å bli 8 400 tonn. For 2017 som helhet forventes det et slaktevolum på 70 000 tonn, noe som er en vekst på 8 prosent i forhold til 2016. Slaktevolumet er 3 000 lavere enn opprinnelig planlagt, som følge av ILA-hendelsen i Finnmark.