Rita Hannisdal prosjektleder for et overvåkningsprogram for uønskede stoffer i oppdrettsfisk hos NIFES og statssekretær Roy Angelvik lanserte nye Sjømatdata under NASF 2017. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Relanserer "Sjømatdata"

I dag lanserer NIFES en ny versjon av Sjømatdata. Dette er en database der man kan finne innhold av uønskede stoffer og næringsstoffer i fisk og fiskeprodukter fra Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Databasen inneholder gjennomsnittstall tilbake fra 2006, ifølge en pressemelding fra instituttet.

– Dette viser hva NIFES driver med og hva som er en viktig del av samfunnsoppdraget vårt, nemlig å fremskaffe kunnskap om hva sjømaten inneholder og formidle det til forbrukerne, sier NIFES-direktør Ole Arve Misund i meldingen.

«Innholdsdeklarasjon»

Sjømatdata skal ifølge NIFES være en informasjonskilde om fisk og sjømat og har ikke blitt skikkelig oppdatert på flere år.

– På melk og andre produkter du finner i butikken kan du se hva de inneholder, men det kan du ikke på fisken du kjøper.I Sjømatdata kan du søke opp innholdet i fisken, sier Misund.

Hvordan nivåene av ulike miljøgifter har utviklet seg i norsk oppdrettslaks de siste ti årene, er bare en av mange ting du kan finne ut i verktøyet. Og versjonen som nå lanseres er en ny og mer brukervennlig variant i forhold til den gamle versjonen, ifølge NIFES.

Den kanskje viktigste forbedringen viser de til at det nå er koblet til NIFES sitt eget system for laboratoriedata. Dermed vil det automatisk komme nye og oppdaterte tall når det kommer nye tall fra overvåkningen av norsk sjømat.

– Sjømatdata vil være under konstant utvikling. I dag inkluderer den de viktigste artene, men det finnes mange arter som foreløpig ikke er med i systemet, så det vil være et kontinuerlig utviklingsarbeid i årene som kommer, sier Misund.

Om man vil sammenligne flere arter eller flere stoffer, skal man også kunne gjøre dette i det nye verktøyet.