Revolusjon for levendelagring av torsk?

Myndighetene har økt mellomlagringsperioden for levendefanget torsk fra 12 til 20 uker. Det er høyst velkomment i markedssammenheng, men fortsatt gjenstår det å løse utfordringer når det kommer til ressurskontroll, sortering, fôring, fiskevelferd og kvalitet. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi trenger mer kunnskap, slår forsker Sjurdur Joensen fast på Nofima sine nettsider.

Han leder Nasjonalt kompetansesenter for fangstbasert akvakultur i regi av Nofima og inviterer nå til samling om fangstbasert akvakultur (FBA) i Tromsø 25.-26. november. Den årlige FoU-samlingen om Levende sjømat, blir denne gangen på Linken i Forskningsparken i Breivika.

Unikt krabbeforskningsmiljø

– Vi står ved et veiskille. Hvordan skal vi ta levendelagringsaspektet videre? Skal vi utvikle og utvide mellomlagringen eller gå for FBA-lokaliteter? Det er uansett utrolig viktig å ikke gå for hurtig frem slik at det kommer tilbakeslag i form av sykdom og dårlig velferd, forteller Sjurdur Joensen.

Han legger til at samarbeid mellom forskning og industri har vist at levende fangst, vått mottak, levende levering, levende mellomlagring eller FBA gir betydelige kvalitetshevinger og dermed økt verdiskapning.

Dette gjelder ikke bare torsk, men også andre sjømatarter som hyse, sei og skalldyr. De sistnevnte har ifølge Nofima også sin åpenbare aktualitet når det kommer til det å skape mest mulig verdi av den ressursen spesielt kongekrabbe og snøkrabbe utgjør.

Må ikke gå for fort fram

20-ukersregelen, som ble lansert av fiskeri- og sjømatminister Harald Tom Nesvik under Sjømatdagene på Hell i Trøndelag i januar, har fått en egen bolk i programmet (se lenke nederst i artikkelen) og er også tema for paneldebatt på samlingens dag to. Sjurdur Joensen ser fram til det han tror blir en både interessant og nyttig debatt.
Ved å holde fisken levende og opprettholde kvaliteten gjennom vedlikeholdsfôring, blir landindustrien i stand til å holde produksjonen i gang gjennom en betydelig lengre periode av året, samtidig som det internasjonale markedet får dekket sitt behov for den norske delikatessen skrei.

– Vi ser at næringen gjerne vil utvide mellomlagringen enda mer. Da er det viktig å holde fokus på et en fortsatt kan levere topp kvalitet og at dyrevelferden er ivaretatt på en god måte, sier Joensen.