Rognkjeks flavivirus - kunnskap og utfordringer

Lumpfish flavivirus (LFV) ser ut å til å være blant den mest omfattende helseutfordringen i oppdrett av rognkjeks per i dag og forårsaker høy dødelighet og kraftige leverforandringer. Smitteforsøk og resultater fra felt viser klar sammenheng mellom tilstedeværelse av LFV og utvikling av patologi hos rognkjeks, opplyser Pharmaq i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I anledning Aquanor produserte Pharmaq og Pharmaq Analytiq en faglig artikkel om et nytt virus som rammer rognkjeks, opplyser Pharmaq Analytiq på sine nettsider og i en pressemelding.

Artikkelen er skrevet av Nils Fredrik Vestvik (PHARMAQ AS), Renate Johansen (PHARMAQ Analytiq AS), Espen Brudal (PHARMAQ AS) og Stian Nylund (PHARMAQ Analytiq AS). Les hele den faglige artikkelen på selskapets nettsider. Deler av saken er gjengitt under.

I løpet av høsten 2015 kom det flere tilbakemeldinger fra rognkjeksoppdrettere om betydelige helseutfordringer i produksjonen. Det ble gjennomført en bred screening etter kjente patogener, histologiske undersøkelser, samt forsøk på dyrkning av bakterier fra syk fisk. Den affiserte fisken viste kraftige vevsforandringer i lever, uten at kjente agens kunne identifiseres ved verken realtime RT-PCR, dyrkning eller histologi. Viralt årsaksforhold ble vurdert og prøvematerialet fra ulike lokaliteter ble gjennomgått. Det ble da oppdaget et nytt virus, assosiert med familien Flaviviridae, ikke tidligere isolert fra fisk.

Viruset fikk det tentative navnet Lumpfish flavivirus (LFV). Det ble videre utviklet et spesifikt realtime RT-PCR assay for hurtig påvisning av viruset.

Utbredelse, smitte og sykdom

For å kartlegge omfanget og utbredelsen av LFV, ble et større antall prøver samlet inn i samarbeid med et bredt spekter av produsenter.

Majoriteten av rognkjeksanleggene i Norge var representert slik at rognkjeks fra hele landet ble undersøkt. Kombinasjon av histologiske undersøkelser og spesifikke realtime RT-PCR analyser ble benyttet for å få en oversikt over utbredelsen av viruset, og om det var en direkte kobling til sykdom.

Resultatene fra kartleggingen viste ingen klare geografiske begrensninger med tanke på utbredelse, da viruset var å finne langs hele norskekysten og i andre rognkjeksproduserende land, som Skottland. Undersøkelsene viste også at viruset kunne påvises sporadisk i de fleste ledd av produksjonen. Dette inkluderte stamfisk, etter klekking, fram til vaksinasjon og etter utsett i sjø.