Notvask i Lurøy kommune. Fra venstre: Alexander Sætern, Marius Moflag og Ole Alexander Thomassen. Foto: Joar Time/AKVA group

ROV-drift snudde bedriften på hodet

- Da vi halverte vasketiden med ny notvasker ble satsningsområdet snudd på hodet, sier daglig leder i Sleneset Aqua Service, Aleksander Sætern.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hverdagen ble snudd på hodet for Sleneset Aqua Service da selskapet gikk til anskaffelse av en ny vaske-ROV fra AKVA group. 

- Vi jobber nå så effektivt at vi nesten har doblet kapasiteten. Det er helt fantastisk, sier daglig leder Aleksander Sætern entusiastisk.

Forretningsideen var transport av rensefisk og frakting av fersk fisk fra Lofoten til fiskekjøpere langs norskekysten på vinteren når det er rolig i oppdrettsbransjen. Nå har vasking av nøter tatt helt overhånd. 

- Notvask har blitt en mye viktigere del enn forutsett, og står nå for ca. 80 prosent av omsetningen vår. Vi begynte med å vaske for én oppdretter ved behov og fikk det bra til med bra utstyr, så tallene ble fort snudd på hodet. Vaskingen skulle være en biinntekt, men så ble det rensefisken som ble biinntekten, sier daglig leder Aleksander Sætern.

Det gikk så langt at Sætern på sensommeren søkte flere oppdrag via sosiale medier.

Enighet i bransjen

Vignir Bjartsson var med og leverte notvaskeren fra AKVA group. Han har vært i dialog med oppdrettere både langs hele norskekysten og internasjonalt. Tilbakemeldingene er de samme, hevder han.

Motorpasser på M/S Oddøy, Marius Moflag, styrer notvaskeren med joystick og skjerm fra kontrollrommet. Foto: Joar Time/AKVA group

- Det er alfa og omega å kunne fly fritt i vannet. Det blir stadig mer utstyr nede i merdene; kamera, lys, rensefiskskjul, tau - det bugner av utstyr - og da er det ikke gunstig å ha en notvasker som er låst inntil notveggen, sier Bjartsson.

- Kjørte du deg fast så slet du i timevis med å demontere slanger og utstyr. Nå slår vi bare av vasketrykket og kjører oss fri. Det er en helt ny hverdag. Vi har ikke kappet et eneste tau med notvaskeren - det er rett og slett fantastisk, sier Sætern.

Skåner nøter

Aleksander Sætern startet selskapet sammen med broren Eirik i 2018. Fra basen på idylliske Sleneset - i havgapet like sør for polarsirkelen i Lurøy kommune på Helgeland - går skuta "M/S Oddøy" 24 timer i døgnet året rundt med to skift på fire personer.  

Vignir Bjartsson fra AKVA group håndterer notvaskeren AKVA FNC8. Alexander Sætern i bakgrunnen. Foto: Joar Time/AKVA group

- Vi er langt mer attraktive med ny notvasker. Det skyldes primært at vi gikk bort fra beltedrift til flyer og lavt trykk som igjen skåner impregnering og nøter. Bare å gå ned fra 280 bar til 80 bars trykk er en betydelig forskjell som viser igjen når vi vasker; det er ingen merker på nota og en helt annen slitasje - noe oppdretterne spesielt vet å sette pris på. Samtidig er du mer effektiv og mindre nede i merden og jobber, sier Sætern.

Den effektive hverdagen gir også god effekt på livet oppi merden. 

- Fôringen stoppes mens vi vasker, og når vi er inne og vasker nota på halve tida av det andre aktører gjør så blir stressfaktoren på fisken mindre. Kunden har bedre utnyttelse av fôret jo kortere tid vi er i nota, og jo raskere fôringen kommer i gang igjen jo mer tjener oppdretteren, sier Sætern.

Driftssikkerhet og servicepunkt

Sleneset Aqua Service har kjørt notvaskeren i 690 timer fordelt på tre måneder i sommer. Det kommer i tillegg til at det er transportert rognkjeks, slaktefisk, stamfisk og nøter, samt nedetid for montering av ny pumpe, feil på klokke og brann i elanlegget på aggregat.

Motorpasser på M/S Oddøy, Marius Moflag. Foto: Joar Time/AKVA group

- Nedetid er uhorvelig dyrt. Vi har ikke råd til å tape penger og kan ikke akseptere mye nedetid. Vi må ha deler levert innen et døgn, og da er det alfa og omega å ha et nettverk rundt det man leverer som gjør at man blir effektiv og nedetiden blir kortest mulig. Både Sperre og AKVA group har vært på hugget hvis det har vært noe og levert raskt - det er vi veldig fornøyd med, sier Sætern.

Sammen med mannskapet sitt har han vasket om lag 100 nøter i snitt i måneden i sommer. Den lengste nedetiden var på 10 timer.