Arkivfoto av konsernsjef i Firda gruppen, Ola Braanaas.

Russland-sanksjoner uheldig for næringen

Etter at Norge innførte sanksjoner mot Russland, har norsk fiskeeksport til landet praktisk talt stoppet opp. – Det burde vært håndtert anner­ledes, sier Ola Branaas fra Firda Seafood til Klassekampen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Russland innførte i august 2014 importforbud på en rekke varer fra Norge, USA, Australia, Canada og EU.  Særlig fiskeeksporten er rammet. Mens Norge i 2013 eksporterte fisk til Russland for 6,5 milliarder kroner, var eksporten i 2015 kun verdt 66 millioner kroner, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Den samlede norske eksporten i 2015 var således bare 20 prosent av det den var i 2013.

– Sanksjonene mot Russland har vært veldig uheldig. Landet sto for 70 prosent av vårt salg. Det største enkeltmarkedet for norsk laks i verden forsvant over natta, sier Braanaas til avisen.

– Vi burde ha håndtert dette annerledes. Norge må ikke følge EU i alt de gjør. Vi kunne ha gjort som Færøyene, som har valgt å opprettholde et greit forhold til Russland, sier Braanaas.

Han er frustrert over at fiskenæringen i Norge blir utelatt fra viktige markeder.

– Det blir feil at vi som prøver å drive forretning skal hindres av handelspolitiske sanksjoner. Vår jobb er å bringe verdiene hjem og sørge for sysselsetting og investeringer i lokalmiljøene. Da er tilgang til markedet helt avgjørende, spesielt for fiskerinæringen, sier han.