Året i år skiller seg ut fra de foregående. Eksportprisen er i gjennomsnitt lavere enn oppdretterprisen.

Så langt i år: Spotprisen høyere enn eksportprisen

Det har bare skjedd en gang før de siste 10 årene at den gjennomsnittlige spotprisen for hele året er høyere enn den tilsvarende eksportprisen. Til nå i år er differansen betydelig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Normalt har årsgjennomsnittet av eksportprisen de siste 10 årene (2006-2015) lagt mellom 1 og 1,50 kr over hva spotprisen har vært.

Eksportpris minus oppdretterpris i perioden 2006 til 2016. Datakilde: SSB og Akvafakta.

I 2010 var differansen fire øre i favør spotprisen, men ellers er det alltid eksportprisen som har vært høyest.

Bortsett fra i år. Hele 1,71 kr har spotprisen så langt i år i gjennomsnitt lagt over det eksportørene får i markedet.

Men ettersom spotprisen jo kun reflekterer den andelen som selges i spotmarkedet, og eksportprisen til SSB har i seg alle salg – også de som er inngått på kontrakt -  er nok konsekvensen først og fremst at mange som har inngått kontrakter nok ikke er så fornøyd med at de kunne fått betydelig mer om de hadde solgt i spotmarkedet i år.

Fish Pool-sjef Søren Martens sier 2016 har vært et år med overraskelser.

- Så langt i 2016 har spotprisene overrasket med å være mye høyere enn forventet, og klart høyere enn de inngåtte kontrakter. Derfor blir SSB (som er inkl. kontrakter) klart lavere enn kjøpsprisen.

Eksportpris og oppdretterpris 2015 og 2016. I år er bildet helt motsatt av fjoråret, da oppdretterprisen (spot) i år er høyere enn eksportprisen. Datakilde: SSB og Akvafakta.

Han sier kontraktene for perioden september til desember 2016 ligger nå på 58,25 NOK/kg.

- Så vil fremtiden vise om spotprisene blir høyere enn lavere enn dette.

At det i fjor var en så kraftig differanse den andre veiene, betegner han også som resultat av overraskelser.

- Året 2015 overrasket med lavere spotpriser enn forventet. Første halvår kontrakter ble for eksempel inngått på rundt 45 kr/kg på slutten av 2014, mens gjennomsnittlig spotpris alle størrelser ble rett under 40 kr/kg. Det var altså et godt år for oppdrettere med kontrakter. Derfor ble SSB klart høyere enn kjøpsprisen i 2015, sier han.

  • Fakta om oppdretterpris (spot) og eksportpris/SSB.

    Både oppdretterpris og SSB – prisen er pris for fersk sløyd laks. Men der er noen viktige forskjeller:

    1. SSB prisen er omregnet til EU-grense, mens oppdretterprisen beregnes som kjøpspris Oslo (definert som den gamle NOS prisen). Kjøpspris Oslo regnes nå som Nasdaq minus 0,75 NOK/kg. Derfor er SSB normalt 1 NOK/kg høyere pga denne faktor

    2. SSB prisen er både SUP og ORD, mens kjøpspris (Nasdaq-0,75) er kun SUP. Men dette utgjør neppe mye.

    3. SSB prisen inkluderer alle land, mens Nasdaq kun er bilfrakt til Europa. Flyfraktmarkedet er altså kun med i SSB – tallene og disse markeder betaler normalt litt høyere pris

    Disse tre faktorer er nokså stabile over tid. Når differansen mellom SSB og kjøpsprisen hopper friskt opp og ned skyldes det den siste forskjellen (punkt 4):

    4. SSB dekker 100% av lakseeksporten og inneholder både kontraktspriser og spotsalg. Nasdaq prisen er kun spotsalg – ikke kontrakter.

Kilde: Fish Pool