SalMar skal bygge nytt slakterianlegg på Senja. Her ser du en skisse av hvordan de ønsker at anlegget skal se ut. Foto: Salmar.

SalMar investerer 675 millioner kroner i nytt anlegg

SalMar legger sitt nye planlagte slakte- og prosesseringsanlegg til Lenvik kommune i Troms. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gustav Witzøe i SalMar-konsernet melder i en pressemelding at etter en lang og grundig prosess har styret i SalMar ASA bestemt seg for Klubben næringspark på Senja som etableringssted for sitt nye slakteri og foredlingsanlegg i nord.

- Vi regner med å bruke bortimot 675 millioner kroner på å bygge det som vil bli et av verdens mest avanserte anlegg for prosessering og bearbeiding av laks. Dette vil bli et betydelig skritt for å styrke denne regionen som en viktig industriell motor i selskapets utvikling. Denne satsing er basert på SalMars grunnverdier om å ta samfunnsansvar ved størst mulig verdiskaping gjennom miljømessig bærekraftig vekst, skriver han.   

Byggestart til neste år

SalMar vil nå umiddelbart gå i gang med prosjektering og planlegging av det nye industrianlegget, etter at Lenvik kommunestyre nå også har vedtatt reguleringsplan for området. Selskapet regner med oppstart av byggearbeidene sommeren 2019, med sikte på å ta i bruk anlegget i løpet av andre halvår 2020. 

- Kystsonen i vår nordligste landsdel er fra naturens side litt av et eldorado med gode vekstvilkår for den atlantiske laksen - i dens møte med Golfstrømmen og Norskehavet. Avstanden til de store markedene gir en kostnadsmessig ulempe som SalMar ønsker å oppveie ved å etablere en sammenhengende, integrert verdikjede. SalMar er nå langt på veg blitt selvforsynt med smolt fra vårt nye og hypermoderne settefiskanlegg i Tranøy, som sikrer leveranser til våre sjøanlegg i nord. Med vår nye laksefabrikk i Lenvik vil vi også kunne prosessere og bearbeide laksen når den er klar for slakting, opplyser Gustav Witzøe.

- Vi vil på denne måten ha etablert den komplette fiskeindustrielle verdikjeden i nord. Denne verdikjeden vil bli gjort enda mer robust etter at SalMar nå har investert betydelige beløp i kjøp av nye oppdrettskonsesjoner på auksjon, for å sikre stabil tilgang på råstoff til det nye anlegget. Dette vil samlet sett medføre at SalMar i fremtiden direkte vil kunne forsyne store deler av verden med helsebringende sjømat, i sin helhet prodsert, og direkte levert fra Nord-Norge.  

Større og vekstkraftig næringsregion

Lokaliseringsvalg har skjedd etter en inngående vurdering basert på en rekke kriterier som har vært viktig for selskapets industrielle utvikling i et langsiktig perspektiv, som effektiv tilgang til areal, utvidelsesmuligheter, infrastruktur, arbeidskraft, rammebetingelser for næringslivet, og synergier i forhold til andre næringer.

Han påpeker at for SalMar har det vært svært positivt og viktig å registrere den evne og vilje kommunene i Midt-Troms har til samarbeid om å utvikle en større og vekstkraftig næringsregion. Denne felles satsing på næring og verdiskaping i regionen kommer også til uttrykk i arbeidet med en felles strategisk næringsplan for de åtte kommunene Bardu, Berg, Dyrøy, Lenvik, Målselv, Sørreisa, Torsken og Tranøy.

- For SalMar var det svært gledelig og relevant at Midt-Troms regionråd, som omfatter alle disse kommunene, i en uttalelse samlet ga uttrykk for at de primært var opptatt av at etablering av slakte- og prosesseringsanlegg skjedde i regionen, uavhengig av kommunegrenser.  
SalMar ønsker å gi honnør til alle de kystkommunene i Troms og Finnmark som har respondert på deres forespørsel om dialog knyttet til lokalisering.

- Vi setter stor pris på det arbeid og engasjement alle disse har vist for å synliggjøre sitt potensial som vertskommune for et slakte- og prosesseringsanlegg. Det lover godt for næringsutviklingen i denne viktige kystsonen. Selv om valget på lokasjon nå er fattet, har vi ambisjoner om at denne verdiskapende aktiviteten fra SalMars side skal omfatte og gi positive ringvirkninger for hele kystsonen i vår nordligste landsdel. Vi ser frem til en fortsatt god dialog og videre godt samarbeid mellom SalMar og de offensive og imøtekommende kommunene vi har møtt i Troms og Finnmark. 

Positivt løft for hele landsdelen

I den avsluttende fasen sto valget mellom Lenvik og Øyjordneset industripark i Sørreisa.

- Vi sto her foran to svært gode alternativer. Begge kommuner med grundig, profesjonell og overbevisende dokumentasjon - men til slutt måtte vi ta et valg, og det ble Lenvik, ut fra en totalvurdering. Vår ambisjon er likefult at dette er et industrielt løft som vil være positivt for hele landsdelen, at både Troms og Finnmark vil oppleve positive ringvirkninger av at det her utvikles en internasjonal industriell klynge i vår nordligste landsdel, i form av investeringer, bruk av leverandører regionalt, sysselsetting, miljøgevinster og vekst i annen industri.      
Kommunene i Midt-Troms har lenge vært viktige og positive samarbeidspartnere for SalMar. Vi ønsker i dag å rette en særlig takk til kommune og næringslivet i Midt-Troms for det positive engasjement de har vist under prosessen. Vi ser frem til et konstruktivt og godt samarbeid med kommunene, fylkeskommune, regionråd og næringslivet - for å kunne medvirke til utviklingen av en global industriklynge som kan være et forbilde for andre, melder han.