Salmar-lokalitet i Troms. Foto: Salmar.

Salmar Nord mest lønnsom

Etter at alle de børsnoterte selskapene har levert sine 4-kvartalstall, kan man erklære Salmar Nord for beste i segment når det kommer til lønnsomhet. En region utpekte seg som dårligst.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er fem børsnoterte selskap med lakseproduksjon i Norge. Alle disse rapporterer også tall for sine underliggende avdelinger i ulike regioner.

Kyst.no har samlet alle de ulike EBIT/kg, altså driftsresultat delt på volum slaktet, og får da at Salmar Nord gjorde det best av alle, med en EBIT/kg på hele 38,28 kr, tett fulgt av NRS Nord og NRS Sør.

Rangert figur over selskapenes EBIT/kg i fjerdekvartal 2016 (blå). Tilsvarende tall for 2015 er vist med orange stolper. (Klikk på figuren for større versjon).

- Fjerde kvartal har vært et blandet kvartal for SalMar-konsernet. Region Nord- Norge leverer meget gode resultater, mens resultatet i region Midt-Norge er påvirket av den biologiske situasjonen, skrev Salmar i sin kvartalsrapport.

På bunn finner man Lerøy-selskapene Sjøtroll og Lerøy Midt som lander på hhv 18 kr og 17,90 kr.

- Vi vurderer fortsatt uttakskostnadene på laks og ørret som ekstraordinært høye, sa konsernleder Henning Beltestad i sin fjerdekvartalspresentasjon.

Han viste til at fôrkostnader, sammen med kostnader forbundet med å holde seg innenfor myndighetspålagte for lakselus, som de viktigste kostnadsdriverne.

NRS tar sjumilsteg

Forbedring av EBIT/kg i kroner fra fjerdekvartal 2015 til fjerdekvartal 2016. (Klikk på figuren for større versjon).

Størst framgang fra tilsvarende kvartal i fjor var det NRS Sør som hadde. De forbedre sitt resultat med hele 27,63 kr/kg.

Marine Harvest Vest, som hadde minst fremgang, hadde også beste resultat i fjerdekvartal i 2015, så de hadde litt mindre å gå på.

Midt var dårligst

Ser man på regionene er det spesielt region Midt som kommer dårligst ut. Et uveid gjennomsnitt av de ulike segmentene, viser at den gjennomsnittlige EBIT/kg i Midt endte på 20,46kr, mot 25,80 i Sør, og 30,70 i Nord.

Det er spesielt lakselus som tynger ned denne regionen.

Fordeling av EBIT/kg fra de ulike segmentene (blå) i fra regionene sør (1), midt (2) og nord(3). Oransje er uveide gjennomsnitt. (Klikk på figuren for større versjon).

- Lusesituasjonen i region Midt-Norge er fremdeles utfordrende, men seneste kvartalers investeringer i ikke-medikamentelt behandlingsutstyr og bedret tilgang på leppefisk har imidlertid styrket kapasitet og beredskap, skriver Lerøy.

- Siste andel av generasjonen som ble satt i sjøen våren 2015 (V15) ble slaktet ut i løpet av kvartalet. Dette var fisk som hovedsakelig kom fra lokaliteter med relativt store biologiske utfordringer, med tilhørende høy produksjonskost, legger de til.