Svein Inge Andreassen og Saltdal Kystlag/Saltdal Båtforening selger laksemiddager for 40 000 kroner under Trebåtdagan på Rognan. Foto: Designia

Salten Aqua gir bort laks for én million

Lag, foreninger og frivillige organisasjoner mottar laks for mellom en halv og en million kroner fra Salten Aqua sine matfiskanlegg per år. Det genererer penger i klubbkassene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi gir bort mye laks. Og det siste året har verdien økt på grunn av bidrag av røykte produkter fra Saltenlaks, sier adm dir Geir Wenberg i Salten Aqua.

Blant de som mottar fisk i form av filet til grilling og salg er Saltdal Kystlag og Saltdal Båtforening. De samarbeider under Trebåtdagan/Rognandagan og selger om lag 150 kilo laksefilet levert av Edelfarm.

40.000 kroner

Jørgen Wenberg hos Wenberg Fiskeoppdrett på Fauske gir bort mye laks årlig. Laks som genererer gode inntekter til idrettslag og foreninger. Foto: Tom Haga.

- Klart dette betyr mye for oss. Hvert år får vi store mengder fisk gratis vi kan grille og anrette som laksemåltider for salg her nede på kaia. Vi har over år hatt et verdifullt samarbeid med Edelfarm, sier Petter Kristiansen som er sentral under arrangementet.

Han kan opplyse at de to foreningene har en inntekt på om lag 40.000 kroner hvert år under det populære arrangementet som avvikles hvert år i september. Under årets arrangement solgte de to foreningene ca 400 laksemiddager.

- Grillet laks som middag er populært og det smaker godt, flirer den tidligere lensmannen som har til oppdrag å holde orden på pengene som kommer inn.

Også Bodø/Glimt og Fauske IL langrenn er blant dem som får mye fisk gratis til arrangementer og samlinger for unge skiløpere.

- For oss betyr disse bidragene uendelig mye. Vi kan servere sunn og fersk tilberedet laks til deltakere på samlinger og arrangementer. Det betyr at unge skiløpere får sunn og næringsrik kost når de trener og utvikler seg som skiløpere. Og vi slipper utgifter til mat vi ellers måtte ha kjøpt, sier leder Cecilie Risvoll Amundsen i Fauske IL langrenn.

Matopplevelse

Bodø/Glimt arrangerer Laksedagen i samarbeid med Salten Aqua hvert år på Aspmyra Stadion. Under den utvalgte hjemmekampen tilbereder innleide kokker herlige laksemåltider som deles gratis ut blant publikum.

Hilde Heggset og Terje Johansen drar gjerne på den årlige «Laksekampen» på Aspmyra for å få med seg toppfotball og et velsmakende laksemåltid. Foto: Designia.

- På denne dagen opplever vi at det kommer ekstra mye folk på kamp. Folk får en god matopplevelse i tillegg til fotball. Det er en vinn-vinn-situasjon, sier markedssjef Runar Berg i Bodø/Glimt.

For oppdrettsanleggene som gir bort laksen er det ikke gratis å bidra.

 - Vi regner med at en kilo laksefilet koster oss rundt 80 kroner kiloen å produsere, sier daglig leder Ørjan Wenberg på Wenberg Fiskeoppdrett.

- Årsaken til at vi gjør dette er fordi vi ønsker å stimulere til økt verdiskapning under lokale arrangementer og for klubber og idrettslag som gjør en god innsats i det lokalsamfunnet vi har vårt virke i. Dette motiverer til økt satsing og vi får servert sunn mat, legger han til.