Robert Eriksson i Sjømatbedriftene sier de har fremmet flere tiltaksløsninger, samt at de jobber tett med myndighetene. Sjømat Norge gjør også flere grep for sine medlemmer. Foto: Håvard Holmøy.

Samarbeider tett med myndighetene for å avklare korona-situasjonen

Sjømatbedriftene har fremmet biomassetiltak og sier de samarbeider med myndighetene for å finne løsninger på problemstillingene korona-viruset har skapt for deres medlemmer. Sjømat Norge gjør også flere grep. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Robert Eriksson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene, sier de vurderer korona-situasjonen sammen med deres bransjeutvalg og medlemsbedrifter fortløpende for å vurdere ulike tiltak som kan iverksettes i forbindelse med følgene av koronaviruset.

- Videre har vi en god dialog med både departement, Mattilsynet og øvrige relevante myndigheter hvor vi spiller hvordan situasjonen er ute i virksomhetene. Dette for at vi raskt sammen med myndighetene kan enes om å iverksette nødvendige tiltak.

Han påpeker at de så langt har fremmet følgende tre tiltak:

- For laks vil vi øke tillatt biomasse på konsesjonsnivå med seks prosent. Det må vurderes fortløpende varigheten av tiltaket. For ørret vil vi øke tillatt biomasse på konsesjonsnivå midlertidig med 20 prosent.

- Betydelig press

Eriksson sier de mottar en del bekymringsmeldinger om et betydelig press i ferskmarkedene for særlig torsk/hvitfisk, med stor usikkerhet, kansellerte salg, og reduserte innkjøp.

- Her ber vi Råfisklaget om å vurdere å innføre en midlertidig regulering av fisket. Dette er noe vi er i dialog med Råfisklaget om. Skal dette tiltaket bli iverksatt er det viktig at det Innføres nødvendig fleksibilitet til å overføre ufisket kvote til neste år. Her bes det om en god dialog med næringen for å finne den riktige økningen for de ulike artene, sier han.

- Følg råd fra myndighetene

Eriksson sier det er viktig at medlemmene følger de råd og pålegg som har kommet fra myndighetene.

- Vi forsøker fortløpende og gi god informasjon og veiledning innen dette til våre medlemmer. Videre vil det være viktig at medlemsbedriftene selv også forsøker å holde seg oppdatert, enten gjennom vår hjemmeside, hjemmesiden til Folkehelseinstituttet eller til HelseNorge.no. I tillegg oppfordrer vi våre bedrifter til å ta kontakt med oss for råd og veiledning, sier han til Kyst.no.

Sjømatbedriftene har en ansatt som er i karantene, men hvor viruset ikke er påvist.

- Vedkommende er satt i karantene. Vi forholder oss og gjennomfører de pålegg og tiltak som er kommet fra myndighetene. Videre er det innført hjemmekontor, opplyser han.

Ta kloke beslutninger

Kommunikasjonssjef Øyvind Andre Haram i Sjømat Norge anbefaler alle medlemmer å følge de retningslinjene som myndighetene legger frem. Foto: Sjømat Norge.

Kommunikasjonssjef Øyvind Andre Haram i Sjømat Norge sier til Kyst.no sier at medlemmene deres må følge de retningslinjene som myndighetene har lagt frem, samt info som er lagt ut på Sjømat Norge sin nettside.

- Vi er på hugget for å si det mildt, og følger situasjonen tett. Det som er viktigst for oss nå er å samle mest mulig informasjon, slik at vi kan ta kloke beslutninger, sier Haram, som påpeker at det er mye usikkerhet.

Han forteller at flere medlemmer har tatt kontakt og er bekymret for permitteringer. Gratanglaks er et av selskapene som nå har gitt varsel om permitteringer til ansatte, som følge av korona.

Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge opplyser i en pressemelding at Sjømat Norge opplever at bedriftene i sjømatnæringen har vært veldig føre-var og tidlig ute med preventive smittetiltak i situasjonen som har oppstått.

- Generelt er vår anbefaling å følge de til enhver tid gjeldende råd fra helsemyndighetene. Et av de vanskeligste spørsmålene er hvor langvarig eller alvorlig denne situasjonen blir. Regjeringen har allerede kommet med konkrete tiltak for å avhjelpe norsk næringsliv. 

Tett dialog

Sjømat Norge er i tett dialog med NHO-fellesskapet og myndighetene om korona-viruset og deltar på jevnlige dialogmøter om situasjonen.

Tirsdag 10 mars deltok Sjømat Norge i møte hos Næringsdepartementet tirsdag hvor tema var håndtering av korona-viruset. Koronaviruset er også årsaken til at Sjømat Norge har valgt å kansellere årsarrangementet i Bodø.

- Vi har i situasjonen som har oppstått god dialog med myndighetene for sektorspesifikke avhjelpende tiltak dersom det skulle være nødvendig. Tilpassede tiltak kan bli iverksatt dersom behovet er til stede, sier samfunnskontakt Aina Valland som var til stede i møtet med NFD.

Den klare oppfordringen fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Sjømat Norge er at norske bedrifter følger helsemyndighetenes råd til enhver tid.

- Regjeringen er tydelig på at de vil fortsette å fremme tilpassede tiltak i tiden fremover. Videre er de tydelige på at vi må ha en ensartet praksis når det gjelder forebygging av smitte og legge til grunn myndighetenes til enhver tid gjeldende råd og anbefalinger, kommenterer Ystmark.