Lakselus på laks. Foto: arkiv.

Satser på slimtester for å forebygge mot lakselus

Selskapet Quantidoc i Bergen som har utviklet «Mucosal Mapping», er nå inne i kommersialisering av metoden og tror på vekst i selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Quantidoc som er dannet på bakgrunn av forskning gjort ved Universitetet i Bergen, har i dag tre ansatte og ser nå for seg å ansette flere, ifølge Sysla.no.

– Vi har fått en del kunder som ser verdien i å kvantifisere slimhelse. Det er åpenbart at problemstillingen de fleste i bransjen forholder seg til, er lus. Selv om vår metode dokumenterer helse i en vid forstand, så er driveren nå å forebygge mot lakselus, sier daglig leder Ole Jacob Myre til Sysla.

- Slim er viktig

Karin Pittman, fra Universitetet i Bergen er en av forskerne i selskapet, som også har sett på slimlagets betydning for laksen og lusepåslag.

– Det er enkelt. Slim er viktig. Fjerner man slim er det verre enn å kutte fisken og dette har vi visst lenge. Å tørke av slimlaget gir høyere dødelighet enn kuttskader, har hun tidligere uttalt.

Les også: – Voksne lus ser ut til å slå av slimproduksjonen hos laks

Pittman forklarte også at det er flere ulike stoffer slimlaget, i barrierebeskyttelsen til laksen, og at «Mucosal Mapping» en ny metode for objektiv måling av størrelse og mengde slimsceller.

–  Kort oppsummert ser vi så langt at parasittene går der slimcellene er minst og færrest. Voksne lakselus ser også ut til å slå av slimcelle- produksjonen. Der cellene ikke slås av vasker de etterhvert bort parasitten, uttalte hun.