Gå til innhold
Annonse
Staniford, Don
Staniford, Don

Lakseaktivist Don Staniford og deler av pressen nektes adgang til sjømatmessen North Atlantic Seafood Forum i Bergen.

Annonse

Kristin Vallevik Gjerde

I dag starter sjømatmessen North Atlantic Seafood Forum (NASF) i Bergen. I den forbindelse mener oppdrettsmotstander Don Staniford at Norge kan sammenlignes med Kina når det gjelder sensur.

I en mail som er masseutsendt til media, fiskeselskaper og myndigheter, skriver Don Staniford følgende:

- Støtter Fiskeridepartementet, Bergens Handelskammer, den irske regjeringen, Seafish, AquaGen, IMR, Morpol, Findus, Grieg, Lerøy, Pareto, Kontali og den norske fiskeriministeren som åpner NASF, en sensurpolitikk som gjør at Norge minner om Kina?, heter det i mailen.

Lakseaktivist Don Staniford.
Lakseaktivist Don Staniford.

 

- Ikke bra

Bakgrunnen for denne påstanden er en artikkel på nettstedet Undercurrent News som sier at journalister som ikke jobber for Intrafish Media vil ikke få adgang til å rapportere på engelsk fra NASF, på grunn av en "back-stage"-avtale om mediedekning under arrangementet.

Videre skriver det engelskspråklige nettstedet at utestengelsen av andre engelskspråklige medier enn Intrafish under NASF-konferansen ikke er bra for hverken sjømatsektoren eller arrangementet.

- Etter mitt syn representerer utestengelsen av alle andre medier enn ett en undertykking av elementær pressefrihet, som er håndtert på en sjokkerende uprofesjonell måte og gjør skam på et arrangement som mener seg å ha internasjonal viktighet, skriver Tom Seaman i Undercurrent News.

Samarbeid i åtte år

Intrafish er sponsor av arrangementet.

- Dette har med akkreditering å gjøre. De aller fleste medierer er akkrediterte, alle de norske er godkjent. Undercurrent er ikke akkreditert, vi har et mediesamarbeid med Intrafish som vi har hatt i åtte. De har hjulpet med konferansen, dermed har de har rettigheter som vi velger å gi dem, sier administrerende direktør Jørgen Lund i NASF til kyst.no.

Kansellert påmelding

Videre er Don Stanifords påmelding til NASF-arrangementet kansellert, noe han ble klar over på en flyplass på vei til Bergen.

- I protest mot en slik skamløs sensur vil GAAIA sette opp en bod utenfor arrangementet og ha en pressekonferanse 6. mars. Jeg trodde jeg kom til Norge, ikke Kina. Er ikke Norge en bastion av ytringsfrihet?, raser aktivisten.

Betaler ikke

NASF har en litt annen versjon av saken.

- Dette er fordi han og Kurt Oddekalv var på arrangementet ifjor, de fikk komme mot at de signerte på et papir at de skulle betale. De betalte ikke, og da han meldte seg på denne gangen uten å betale kansellerte vi påmeldingen. Vi kan ikke ha folk som ikke betaler, sier Jørgen Lund i NASF til kyst.no.

Vant rettsak mot Cermaq

Staniford blir omtalt som verdens mest profilerte villaksforkjemper. Den britiskfødte aktivisten vant ærekrenkelsesrettsaken mot Mainstream Canada i British Columbia Supreme Court.

Mainstream Canada er Cermaqs datterselskap i Canada. De hevder Staniford har publisert ærekrenkende og feilaktige uttalelser om selskapet med titler som "The Salmon Farming Kills Campaign", "Silent Spring of the Sea" og "Smoke on the Water, Cancer on the coast". Cermaq har anket saken.