Illustrasjonsfoto av slakteri. Foto: Grieg Seafood.

Ser på utvikling av automatisert kvalitetsgradering av hel sløyd laks

FHF prosjekt: Automatisk kvalitetsgradering av hel laks basert på inspeksjon av bukhulen vil sikre jevn kvalitet ut fra slakteri med redusert kostnad og ressursbruk, melder FHF.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dagens behov for manuell håndtering kan reduseres, som igjen vil kunne minske blant annet belastningsskader, kommer det frem på deres hjemmesider.

På bakgrunn av dette har FHF nylig satt i gang et prosjekt der det skal utvikles en automatisert kvalitetsgradering av hel sløyd laks basert på innvending inspeksjon av buken. SINTEF fiskeri og havbruk er prosjektleder.

På et lakseslakteri i dag utføres det manuell kvalitetsgradering basert på ytre trekk og bukinspeksjon. Nå er det under implementering automatisk løsninger for de to første av disse og når automatisk bukinspeksjon er på plass, kan kvalitetsgradering av hel laks gjennomføres uten manuell håndtering. Faktorene som blant annet melanin skal observeres digitalt og formidles til en datamaskin, detter gjøres gjennom maskinsyn, opplyser de.

- Man setter opp en kombinasjon av lyskilde og kamera for at datamaskinen skal se det samme som operatører gjør i dag. Med den programmerte algoritmen som skiller kvalitetsklasser kan man gi en bedre mulighet for å sortere ut fisk med kvalitetsfeil som er synlige i bukområdet, sier Kristian Prytz fagsjef i FHF.

Måledataene fra bukinspeksjonen kan lagres og være med på å gi et bedre datagrunnlag for videre prosessoptimalisering.

For å lese mer og følge dette prosjektet se her: Automatisk bukinspeksjon av sløyd laks