Egil Ove Sundheim, sjømatutsending i USA. Foto: Therese Soltveit.

Ser potensiale for 10 % vekst til USA

- Vi ser et 10 prosent potensiale for vekstøkning for laks på det amerikanske sjømatmarkedet fremover, konstaterer sjømatutsending Egil Ove Sundheim fra Norges Sjømatråd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sundheim begynte med å ta først opp det omstridte presidentvalget i USA, og eventuelle konsekvenser valget kan ha under Norges Sjømatråd havbrukskonferanse 2016.

- Konsekvensene av at Donald Trump er USAs nye presidenten, er usikkert. Vi kan spekulere oss i hjel, men det jeg kan si er at det kommer et skifte i det amerikanske Mattilsynet (FDA), som kan endre kravene som stilles fra amerikanere for norsk sjømat.

Sundheim snakket så videre om drivere i det amerikanske laksemarkedet

Egil Ove Sundheim, sjømatutsending i USA for Norges Sjømatråd. Foto: NS.

- USA er kanskje det mest komplekse laksemarkedet vi har. Med tanke på at det har alle konkurrende landenes fisk på markedet i statene, sier Sundheim.

- Men vi ser et 10 prosent potensiale for vekstøkning for laks på det amerikanske sjømatmarkedet fremover, ser han.

Valutakurs påpeker han er selvsagt viktig i dette aspektet om volumøkning til USA, og at straffetollene ble tatt vekk i 2012 har hatt en stor betydning for eksporten dit.

- Markedsadgangs-arbeid er essensielt for utvikling av laksemarkedet i USA videre, sier han. 

Han peker på at flyfrakt-tilgangen har gått opp, som ha ført til at norske oppdrettere kan levere mer fersk og frossen fisk til USA.

- Økt flyfrakt ser vi at gir en effekt på volum.

Salget økt 

- Salget i butikk i USA ser vi at øker over tid, legger han til.

Han peker på at mange matvarebutikker i USA fremdeles kun har fersk fisk i ferksvaredisken, og mener derfor det er et svært potensiale for ferdigpakket fisk blant annet.

- Ett av de sju kg sjømat amerikanerne spiser er laks, der ser vi at vi har mye å gå på, sier Sundheim. 

Han peker også at sjømatvarene må merkes med antibiotikafri laks og hormonfri laks, selv om ikke dette er noe som blir brukt i norsk sjømatnæring.

- Rene produkter etterspørres i USA, bærekraftsdimensjonen er også viktige for konsumentene i Amerika, sier han.