Rognkjeks, settefisk

Setter sin lit til rognkjeksen

Oppdrettere i nord har sett behovet for å ha en rensefisk som beiter hele året, også ved lave sjøtemperaturer. Nå setter de sin lit til at rognkjeksen skal hjelpe på situasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Leppefisk har lenge vært brukt mot lakselus, men den går i dvale når det blir for kaldt. Rognkjeksen, derimot, beiter også om vinteren.

Nyleg reiste oppdretter Elin Tveit Sveen ved Marø Havbruk til Sogndal og Fjordforsk Sogn for å hente 3.200 rognkjeks til oppdrettsanlegget på Svanøy.

Elin Tveit Sveen sier at det er mye prøving og feiling med rognkjeksen. Foto: Skjermdump NRK

– Det viktigste for rognkjeksen og leppefisken, er at den trives oppi merdene. At den liker seg og holder seg frisk så den får gjort det den skal – å spise lakselus, sier hun til NRK Sogn- og Fjordane.

Les også: Rensefisk på middagsbordet

Taper 500 millioner i året

Tall fra Havforskningsinstituttet viser at lakselusen påfører en stadig voksende oppdrettsnæring tap på omkring 500 millioner kroner i året. I fjor ble det eksportert laks for nærmere 30 milliarder kroner.

Fra 1. januar må oppdretterne arbeide enda hardere for å få fjernet lakselusen fra oppdrettsfisken. Nye regler sier at en laks ikke kan ha mer enn en lus når den blir tatt opp av havet.

Prøving og feiling

Frank Nilsen har foreløpig liten tro på en oppdrettsnæring uten kjemiske hjelpemidler. Foto: Pål Mugaas Jensen

Lusa påverkar ikke mattryggheten eller kvaliteten på fisken, men påfører fisken sår som kan gi infeksjoner og problemer med saltbalansen. Det er altså her rognkjeksen kommer inn.

– Denne arten er ny, og vi vet ikke så mye om den. Det blir prøving og feiling hele veien, sier Tveit Sveen.

Frank Nilsen ved Lakselussenteret hos Universitetet i Bergen, tror ikke at økologiske alternativene, som rognkjeksen alene vil erstatte kjemisk behandling.

– Lusenivåene som oppdrettsanleggene må ha nå, er så små at verken rognkjeks eller leppefisk vil klare å beite ned til det nivået. Jeg tror ikke det vil erstatte kjemiske middel, men er et viktig hjelpemiddel i kontroll av lus, sier han.