Thorsteinn Már Baldvinsson, administrerende direktør i Samherji og Tómas Már Sigurdsson administrerende direktør i HS Orka markerer avtalen. Ved deres side er Jón Kjartan Jónsson, administrerende direktør i Samherji Fishfarming, og Jón Ásgeirsson, VP Strategy and Resource Park of HS Orka. Foto: Samherji.

Signerer milliardplaner for landbasert

Det islandske selskapet Samherji og kraftselskapet HS Orka har signert avtale for landbasert fiskeoppdrett i Resource Park på Reykjanes. Utbyggingen har en planlagt kostnad på flere milliarder norske kroner.

Publisert Sist oppdatert

Samherji fiskeldi ehf. har inngått avtale med HS Orka for utvikling av landbasert lakseoppdrett i Ressursparken ved Reykjanes kraftverk. I en pressemelding skriver de at selskapet har sikret tilgang til sjø og strøm for å produsere opptil 40 000 tonn laks på land årlig. Varmt sjøvann vil bli brukt i produksjonen, noe de får tilgang til fra kjølevannet til Reykjanes kraftverk. Samherji fiskeldi har også kommet til enighet med grunneiere om utbyggingen.

Vil bestå av tre faser

Utbyggingen er planlagt å skje gjennom tre faser i løpet av de neste elleve årene. Det landbaserte anlegget vil bli lokalisert ved Reykjanes kraftverk og vil bestå av et klekkeri, en matfiskavdeling, videreforedlings-avdeling og et servicebygg.

Den totale investeringen er estimert til over 45 milliarder ISK (ca 3,1 mrd nok). Styret i Samherji har besluttet stå for finansieringen av den første fasen av prosjektet, men det er planlagt å søke ytterligere finansiering fra investorer for videre utvidelse av anleggene.

Datamodellert bilde av Samherji Fiskeldis planlagte prosjekt i Reykjanes.

I pressemeldingen skriver man at man anser oppdrettsplanene å være betydelige sammenlignet med andre akvakulturprosjekter som for øyeblikket utarbeides på Island og internasjonalt.

Settefiskproduksjon skal starte i 2023

Arbeidet med planleggingsfasen, søknad om tillatelser og design har startet og skal etter planen være ferdig neste år. I følge Samherjis planer vil settefiskproduksjon starte i første fase tidlig i 2023 og fortsette til matfisk og foredling i 2024 og 2025.

I første fase vil 10 000 tonn laks bli produsert, med en estimert investering på 17 milliarder islandske kroner (ca 1,1 mrd NOK). I andre fase vil ytterligere fasiliteter for 10 000 tonn bygges, og i tredje fase 20 000 tonn.

Hvis alt går etter planen, vil det landbaserte anlegget i Ressursparken drive med full kapasitet i år 2032.

Samherji fiskeldi, som er et selskap i Samherji-konsernet, har allerede noe aktivitet på Island, da selskapet driver et prosessanlegg i Sandgerdi, har aktivitet ved Stadur ved Grindavík og på Vatnsleysuströnd. I tillegg har selskapet et lakseoppdrett i Núpsmýri ved Kópasker og et klekkeri på Núpar i Ölfus.

HS Orka driver for tiden to geotermiske kraftverk i Svartsengi og Reykjanes og ett vannkraftverk ved Brú i Tungufljót i Biskupstungur.

I Ressursparken rundt HS Orkas geotermiske kraftverk er det bygget en klynge av selskaper som benytter ressursstrømmene fra kraftverkene i sin virksomhet. I dag har elleve selskaper virksomhet i Resource Park, og Samherji fiskeldi blir den tolvte.

- Stort skritt for oss

Jón Kjartan Jónsson, som er administrerende direktør i Samherji fiskeldi sier i en kommentar at ledelsen og personalet i Samherji fiskeldi har jobbet hardt med dette prosjektet på Reykjanes i nesten et år.

- Det er et stort skritt for oss å fullføre disse avtalene og kunne begynne å bygge prosjektet. Vi har oppnådd gode resultater innen akvakultur på land, og denne investeringen gjenspeiler den tilliten vi har til den fortsatte veksten av denne, sier han.