ØDP Group har blitt slått konkurs grunnet stor gjeld. Men ledelsen har allerede opprettet ØDP AS som skal sikre arbeidsplassene til de ansatte, samt videreføre alle tidligere prosjekter inkludert "Marine Donut". Foto: ØDP.

Sikrer arbeidsplasser med nytt selskap

ØPD Group AS i Bamble ble nylig slått konkurs. Nå har de fått på plass ny kapital og opprettet et nytt selskap som sikrer arbeidsplassene, samt viderefører "Marine Donut" prosjektet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

ØDP Group har utført marine entreprenøroppdrag for inshore arbeid, og har blant annet designet og samarbeidet med Marine Harvest om utviklingskonsesjons-konseptet "Marine Donut". Årsaken til konkursen er ifølge selskapet gjeldsforhandlinger i Sverige som ikke førte frem relatert til årsregnskap for 2015. Ifølge Brønnøysundregistrene endte det med et underskudd på 65,6 millioner kroner.

Kan gi nye arbeidsplasser

Børre Frisch er nyansatt administrerende direktør i det nyetablerte selskapet ØDP AS,  og kom fra stillingen som CFO i ØDP Group, og sier selskapet skal videreføre virksomheten i segmentene «onshore», «subsea» og «solutions».

- Det var en tøff dag da konkursen ble et faktum, men det gikk heldigvis fort å få inn ny kapital og sterke eiere til ØDP AS, sier han til kyst.no. 

Den nye sjefen er meget glad for å ha klart å sikre videre drift av ØPD på veldig kort tid.

- Dette vil hjelpe oss å sikre leveranse til eksisterende kunder på en god og effektiv måte slik at vi kan opprettholde og styrke kundeforholdene, samtidig som vi vil være i stand til å sikre mange arbeidsplasser, og på sikt også skape nye, forklarer han.

Per dags dato har 90 av totalt 140 jobb igjen, og ifølge Frisch håper de å ansette flere etterhvert.

- Vi fikk overta alle prosjektene fra konkursboet, og vil ferdigstille disse som planlagt. Arbeidet med å gjenoppta driften er godt i gang, og vi er godt på vei til å bli fullt operative igjen. Vi skal gjøre mye av det samme vi har gjort før. Det vi er best på skal vi videreføre, og det inkluderer ikke minst å samarbeide mer med oppdrettsindustrien. ØDP kommer ikke til å gjøre noe revolusjonerende nytt, men vi ønsker å vokse litt på sikt, utdyper han. 

- Solide eiere

Frisch forteller videre at de har fått på plass tre solide aksjonærer som har sterk kapital og som gjør fremtiden for selskapet svært lovende.

- Det nye selskapet har en mye sterkere finansiell posisjon, som vil tillate organisasjonen å fokusere på drift og forretningsutvikling fremover.

Han påpeker at aksjonærbasen bringer med seg ikke bare kapital, men også en historie for å være langsiktige og bygge selskaper over tid.

- Vi gleder oss over den siste tids raske utvikling og ser frem til å ta fatt på arbeidsoppgavene fremover sammen med de ansatte, kunder og samarbeidspartnere.

Marine Donut

Nils-Johan Tufte, tidligere ØPD Group-direktør vil inngå i den nye ledergruppen som ansvarlig for forretningsutvikling i det nye selskapet.

Tufte sier til kyst.no at Marine Donut konseptet ligger i ØPD Donut Technologies AS. Dette selskapet var ikke rammet av konkursen, og skal videreføres av ØDP AS.

- Vi skal videreføre arbeidet med Marine Harvest om konseptet som de har søkt utviklingskonsesjoner på. Vi jobber nå med å ferdigstille informasjon som Fiskeridirektoratet etterspurte. Marine Harvest har fått grønt lys videre, og vi venter derfor på en endelig godkjennelse fra direktoratet, og får da vite hvor mange "Marine donuter" vi får tillatelse til å produsere.

Frisch sier avslutningsvis at de jobber for fullt videre med konseptet, og påpeker at det kommer til å bli bygd "donuter".

  • ØDP AS eies av Songa Investments AS, Tigerstaden AS, Middelborg Invest AS, samt en liten aksjepost eies av Nils-Johan Tufte.
«Marine Donut» er designet med tanke på norske fjorder, men kan også plasseres på eksponerte lokasjoner. Dette gir muligheter til å ta i bruk areal som per i dag ikke er i bruk til havbruksformål. Foto: ØDP.