Are Kvistad, kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge. Foto: Therese Soltveit

Sjømat Norge vil få flere politikere med på laget

Sjømat Norge lanserte tirsdag seks målsettinger de mener næringen skal strekke seg etter. De har også utarbeidet et skriv de gir ut til politikerne nå før årets stortingsvalg. Dette gjøres for å vise dem nettopp hvor viktig sjømatnæringen er, ifølge kommunikasjonsdirektør Are Kvistad til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no møter Are Kvistad på Sjømat Norge stand på Aqua Nor, og han kan fortelle at de har flere viktige ting de skal ta for seg på årets messe.

- Vi har vært mest spent på programmet vi selv fremla første dag av Aqua Nor. Der vi sa seks målsetninger vi ønsker næringen skal strekke seg etter. Det er viktig for Sjømat Norge at havbruksnæringen er med å få ned miljøavtrykkene og bli mer klimavennlig. Dette mener vi sjømatnæringen helt klart kan bidra med.

De seks havbruksmålene er basert på FNs 17 bærekraftsmål. Les mer om dette her: Sjømat Norge lanserer havbruksvisjon

Må få politikerne med på laget

Kvistad sier  til kyst.no at de fremover skal fortsette å ha fokus på forvaltning, forskning og miljø, og påpeker at de har utarbeidet ett skriv de gir ut til politikerne nå før årets stortingsvalg, for å vise dem nettopp hvor viktig sjømatnæringen er og hvor mye verdiskaping den genererer.

- Det er viktig å få politikerne til å skjønne nettopp hvor viktig næringen er og hvor viktig den kommer til å bli.

Han påpeker at sjømatnæringen er viktig, og forteller de har flere punkter de vil fremme.

  • Vi kan høste mer fra havet, og få mer verdiskapning ut av det vi høster.
  • Det er viktig med en ansvarlig vekst for havbruksnæringen og tilgang til mer areal.
  • At Norge posisjonerer seg slik at vi får solgt sjømaten ut i verden. Det betyr flest mulig firhandelsavtaler og at EØS avtalen består.
  • Sjømat Norge påpeker også at alle må ta ansvar for å holde havet rent. Hvis det er konflikt mellom sjømat og annen aktivitet, må sjømatnæringen prioriteres.

Kvistad sier avslutningsvis at 65 % av all sjømat fra Norge eksporteres til EU.

- Det er derfor svært viktig at EØS avtalen består. Avtalen sikrer en forutsigbar handel med vårt viktigste marked, forteller han.