Gå til innhold
Annonse

Sjømateksporten har passert 90 milliarder kroner

Sjømateksporten har nå passert 90 milliarder kroner. Foto: Norges sjømatråd.
Sjømateksporten har nå passert 90 milliarder kroner. Foto: Norges sjømatråd.

Norge eksporterte 276 000 tonn sjømat for 9,9 milliarder kroner i november. Volumet falt med 8 prosent, mens eksportverdien økte med 11 prosent eller 990 millioner kroner fra november i fjor.

Annonse

Hittil i år har Norge eksportert 2,5 millioner tonn sjømat til en verdi av 90,7 milliarder kroner, melder Norges sjømatråd i en pressemelding. 

Eksportvolumet har økt med 5 prosent, og verdien har økt med 5 prosent eller 4,3 milliarder kroner fra samme periode i fjor.

- EU vinner kampen om norsk laks, og etterspørselen øker fortsatt i EU-markedet. I november ble det eksportert knappe 78 000 tonn laks til EU til en verdi av 4,5 milliarder kroner. Dette utgjorde en volumvekst på 4,5 prosent, mens verdiveksten var på hele 12 prosent.

I tillegg økte eksportverdien for makrell sterkt i november. Mens volumet på makrell gikk ned med nesten 10 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, gikk prisen opp med hele 37 prosent. Dette resulterte i en makrelleksport på knapt 1,1 milliarder kroner for november, som er 23 prosent høyere enn i fjor.

Eksportprisen for fryst hel makrell i høstsesongen 2018 er den høyeste som noen sinne er målt. I gjennomsnitt har eksportprisen i oktober og november vært 16,21 kroner per kilo. Forrige rekord var i 2005, og prisen på 15,33 kroner per kilo. Forventningene om lavere global tilførsel av makrell i 2019 er årsaken til at prisen er drevet opp, sier sjømatanalytiker i Norges sjømatråd, Paul T. Aandahl.

10 prosent verdivekst for laks

Norge eksporterte 101 000 tonn laks for 6,2 milliarder kroner i november. Volumet er på samme nivå som i fjor mens verdiøkningen er på 10 prosent eller 541 millioner kroner fra november i fjor. Hittil i år har Norge eksportert 962 000 tonn laks for 62 milliarder kroner. Det er en volumøkning på 6 prosent, mens verdien økte med 5 prosent eller 3 milliarder kroner fra samme periode i fjor. Gjennomsnittsprisen for hel, fersk laks var i november måned 56,24 kroner per kilo mot 50,49 kroner i november i fjor. Polen og Frankrike var de største markedene for laks i november.

- Norge fortsetter å ta markedsandeler i EU i november, mens vi går tilbake i andre regioner. Stadig større andel av konsumet i EU blir videreforedlet i andre markeder enn det konsumeres. Dette gjenspeiles i vekstmarkeder, hvor Nederland og Polen er de som har økt mest i november, sier sjømatanalytiker Paul T Aandahl.

- På tross av økonomiske nedgangstider og økte laksepriser har Italia fortsatt en eventyrlig lakseboom. Fra 2010 til 2017 økte verdien av direkteeksporten på laks med hele 257 prosent, og veksten fortsetter med hele 20 prosent hittil i år. Hovedårsaken er en sterk sushi-trend, og et godt samarbeid mellom næringen og Sjømatrådet, både på salg og kampanjer, sier fiskeriutsending i Italia, Trym Eidem Gundersen.

Ørreteksporten står stabilt

Norge eksporterte 5 300 tonn ørret for 322 millioner kroner i november. Det er en volumnedgang på 2 prosent, mens verdien er på samme nivå som november i fjor. Hittil i år har Norge eksportert 41 500 tonn ørret for 2,7 milliarder kroner. Det er en volumøkning på 18 prosent og en verdiøkning på 5 prosent eller 130 millioner kroner fra samme periode i fjor. Hviterussland og USA kjøpte mest ørret fra Norge i november.

Økning for fersk- og fryst torsk

Norge eksporterte 2 600 tonn fersk torsk, inklusiv filet, for 109 millioner kroner i november. Det er en volumøkning på 3 prosent og en verdiøkning på 1 prosent eller 1 million kroner fra november i fjor. Danmark og Sverige var de største markedene for fersk torsk i november. Hittil i år har Norge eksportert 61 500 tonn fersk torsk, inklusiv filet, for 2,2 milliarder kroner. Det er en volumnedgang 5 prosent og en verdiøkning på 2 prosent eller 51 millioner kroner fra samme periode i fjor.

Norge eksporterte 6 600 tonn fryst torsk, inklusiv filet, for 279 millioner kroner i november. Volumet falt med 8 prosent mens verdien økte med 16 prosent eller 39 millioner kroner fra november i fjor. Kina og Storbritannia var de største markedene for fryst torsk i november. Hittil i år har Norge eksportert 64 000 tonn fryst torsk, inklusiv filet, for 2,4 milliarder kroner. Det er en volumnedgang på 15 prosent, mens verdien er på samme nivå som i fjor.

- Både fersk og fryst hel torsk har hatt prisvekst så langt i år. I tillegg ser vi de siste månedene at prisene på fersk og fryst sei begynner å bedre seg, og de begynner å nærme seg fjoråret. Det er gledelig etter et par år med prisfall, sier sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen.

- I høst har fersk sei blitt lansert i Spania, og det meldes om god respons i markedet, men det har vært lavere fangster som har gjort det vanskelig å dekke etterspørselen. Bedring i tradisjonelle markeder, kombinert med at man klarer å bygge nye marked for sei, som for eksempel ferskpakket sei i Spania, vil kunne bidra til ytterlige prisvekst for sei, sier fiskeriutsending i Spania, Bjørn-Erik Stabell. 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse