Norges Fiskerimuseum i Bergen. Foto: NFM.

Skal bygge nytt visningssenter i Bergen - men vet ikke hvor

Lerøy Vest og Norges Fiskerimuseum (NFM) planlegger nytt visningssenter for havbruk i Bergen. Byggingen vil de starte i høst, men hvor det skal etableres er enda ikke bestemt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lerøy annonserte tidligere i år at de vil etablere et visningssenter for laks i laksehovedstaden Bergen. Dette skal etableres i samarbeid med  Norges Fiskerimuseum (NMF).

Arbeidet med visningssenteret er akkurat igangsatt og er i planleggingsfasen, ifølge Gunnar Ellingsen som er leder for Norges Fiskerimuseum.

- Det dreier seg nå om å avklare hvilken form og størrelse senteret ved museet skal ha, sier han.

Ellingsen forklarer at det enda er for tidlig å si noe om hvor senteret skal bygges i Bergen, men opplyser at det kan bli i museets eksisterende lokaler i Sandviken, eller i nye lokaler i nærheten.

Tredje visningssenter

Samarbeidspartner Lerøy har fått tildelt en visningskonsesjon, og skal bruke havbrukslokaliteten Rongøy i Øygarden til dette. De har fra før visningssenter på Skjervøy i Nord-Troms og på Hitra i Sør-Trøndelag.

Utgangspunktet for visningssenteret som nå etableres, er å vise frem for ulike ledd i verdikjeden til havbruksnæringen, fra rogn til forbruker.

- Vi driver også anskaffelse av RIB-båter som skal brukes til å transportere besøkende til og fra Rongøy der lokaliteten som skal brukes til visningsanlegg ligger, samt avklare og igangsette bygging av mottaksflåte ute på anlegget, forklarer Ellingsen til kyst.no.

Han sier videre at dersom det er behov vil Lerøy bruke lokaliteter i Austevoll som avlasting, dersom lokaliteten i Øygarden må ligge brakk.

Gunnar Ellingsen, leder for Norges fiskerimuseum. Foto: NFM.

Interessant og lærerikt

Museet jobber nå også med å planlegge den viktige formidlingen senteret skal gi.

- Både med ny utstilling ved NFM og hvordan RIB-turen, og oppholdet på visningsanlegget skal være mest mulig interessant og lærerikt. Det vil bli ansatt to formidlere knyttet til visningstilbudet, forteller han.

De er også nå i dialog med Bergen kommune, blant annet om de store mulighetene for undervisning av skolebarn som ligger i dette.

- Vi har ambisjon om at visningssenteret skal ta imot fem til ti tusen besøkende i året. Det er enda ikke avklart hvordan senteret skal se ut, opplyser han.

- Betydelige ressurser 

De planlegger å ha et tilbud for visningsturer oppe høsten 2018, og bygging vil de starte i løpet av denne høsten.

Ellingsen  forteller at det legges ned betydelige ressurser i visningstilbudet.

- Havbruk er en viktig næring. Den er omstridt, ung og i rivende utvikling. Visningstilbudet ved NFM blir et sted der man får balansert, oppdatert og viktig kunnskap om havbruk.