Nekst landanlegg skal etter planen bygges i Florø. Illustrasjon: Nekst.

Skal bygge verdens største landanlegg og gi 100 nye arbeidsplasser

Det Florø-baserte selskapet Nekst har inngått avtale med en Europeisk investor-gruppe for å realisere investeringer i Sogn og Fjordane på til sammen nærmer tre milliarder norske kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Planen til investorgruppa er å bygge postsmoltanlegget i Flora Kommune på tilsammen 20 tusen tonn laks i tillegg til havbasert oppdrett i Solund Kommune, skriver selskapet i en pressemelding.

Partner i Nekst, Kjell Audun Aasen, sier i en kommentar at dette konseptet treffer alle Stortingets bærekrafts indikatorer, og at det vil kunne løse mange av næringens store utfordringer. Foto: Nekst.

Avtalen er signert med en stor Europeisk matprodusent. Partene var før påske på flere dagers besøk i både Florø og Solund og møtte politisk og administrativ ledelse i kommunene, representanter for fylket og Innovasjon Norge.

Nekst inngår partnerskap med stor europeisk matvareprodusent

Nekst AS signerte intensjonsavtalen med matvareprodusenten for å realisere planene om å bygge verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for laks i Florø, samt å utvikle offshore basert oppdrett i Solund kommune. Totalt sett vil dette bety samlede investeringer på nærmere 3 milliarder, som vil skape over 100 nye arbeidsplasser i Sogn og Fjordane.

Fylkesdirektør for næring i Sogn og Fjordane, Jan Heggheim. Foto:privat.

I henhold til intensjonsavtalen vil den europeiske matvareprodusenten, i samarbeid med en ledende europeisk konsumentkjede, tilføre nødvendig kapital for å modne prosjektet frem til konstruksjonsstart, og deretter tilføre ytterligere kapital for å sikre at hele prosjektet blir ferdigstilt frem til hele anlegget er i full drift.

Kommunestyret i Solund kommune godkjente nylig enstemmig en samarbeidsavtale med Nekst, der det legges til rette for Nekst sitt konsept med nedsenkbare merder i Lågøyfjorden.  Ifølge varaordfører Tom Færøy vil dette gi et etterlengtet løft for kommunen, som har opplevd synkende folketall i flere år.

Fylkesdirektør for næring i Sogn og Fjordane, Jan Heggheim, sier i en uttalelse at de er svært positiv til Nekst sitt prosjekt som han har fulgt nøye den siste tiden.  Heggheim har sammen med politisk og administrativ ledelse i Flora og Solund Kommune møtt investorene da de var på to dagers besøk i Florø og Solund sist uke.

- Investorene uttrykker at de har et langt perspektiv for sine investeringer, de fokuserer på bærekraftig produksjon og kan bli gode eiere i Sogn og Fjordane, sier Heggheim.

20 000 tonn laks på land

Neksts omsøkte havmerd. Illustrasjon: Nekst.

Nekst AS mottok i juli 2016 konsesjon for bygging av verdens største landbaserte oppdrettsanlegg utenfor Florø med en kapasitet på 20.000 tonn. Dette anlegget vil ta i bruk det siste av teknologi, og det planlegges at det meste av vannet skal resirkuleres. Teknologien betyr en eksakt kontroll av vannkvalitet, optimal fiskevelferd og fiskehelse, og ingen inngrep i nærliggende vassdrag.

Nekst ønsker å holde fisken i landanlegget i Florø til den når rundt 2,7 kilo. Utsetting av fisk på denne størrelsen gir under 6 måneders driftstid i sjøen. Den korte driftstiden, i kombinasjon med andre preventive tiltak, vil så godt som eliminere behovet for avlusning med medikamenter eller andre metoder. Sømløs lasting av fisken fra landanlegget bidrar å sikre fiskens velferd på veien fra land til sjø. Dette er en langsiktig industriell og bærekraftig løsning for norsk oppdrettsnæring og direkte i tråd med stortingets ønske om «Forutsigbar, miljømessig bærekraftig vekst i norsk laks og ørretoppdrett» (Meld St. 16 (2014-2015).

Utviklingstillatelser

Nekst AS har søkt 16 utviklingskonsesjoner til sjøs sammen med Marine Construction som teknologiutvikler. Med på laget er også industri tungvekteren ABB og Sotrabaserte Maritime Engineering. «HavLiljen» er et generisk utformet havlokalisert merdsystem, som baserer seg på grunnleggende egenskaper fra offshore / subsea-teknologi, samt det beste fra norsk oppdrettsindustri.