Eirin Marie Skjøndal Bar

Skal forske på risikoreduksjon i oppdrett

Eirin Marie Skjøndal Bar startet i november i en postdoktor-stilling tilknyttet prosjektet risikoreduksjon i havbruk. Prosjektet har fokus på nye konsepter og ny teknologi som skal kunne gjennomføre autonome operasjoner i tilknytning til oppdrettsanlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Prosjektet er ledet av professor Ingrid B. Utne ved marinteknisk institutt, NTNU (Norges tekniske og naturvitenskapelige universitet), melder nettsiden til SFI-en (senter for forskningsdrevet innovasjon) Exposed.

Eirin er utdannet sivilingeniør ved institutt for produktutvikling og materialer ved NTNU, hvor hun fokuserte på produktutvikling kombinert med industriell økologi. I sitt doktorgradsarbeid arbeidet Eirin med tema bærekraftig og lønnsom fiskeforedlingsindustri i Norge.

I stipendiatperioden ble hun ansatt ved SINTEF Fiskeri og havbruk, hvor hun jobbet som forsker i en rekke prosjekter innen utvikling av tekniske løsninger for fiskeindustrien.

Hun forsvarte sin doktoravhandling med tittelen «Advanced Food Processing Equipment Design for a Sustainable Salmon Industry in Norway» i september 2015.

For å gjennomføre postdoktor-arbeidet har Eirin fått to års permisjon fra sin nåværende stilling som forsker ved SINTEF Fiskeri og Havbruk.

Hennes viktigste fokusområder i arbeidet vil være:

  1. Kartlegging av grunnleggende årsakene til ulykker og uønskede hendelser knyttet til alle tre pilarer av bærekraft: 1.Sosial bærekraft (helse, både knyttet til ansattes sikkerhet, trygg mat og arbeidsledighet). 2. Økonomisk bærekraft (kostnadseffektiv produksjon) 3.Miljømessig bærekraft (utslipp av skadelige stoffer til miljøet, ressursforbruk, introduksjon av nye arter, rømming og parasitter).
  2. Undersøke og tilpasse teknikker og metoder som brukes for å vurdere risiko i offshore olje- og gassproduksjon og kjernekraftproduksjon for å studere bærekraft i offshore akvakulturvirksomhet.
  3. Vurdere menneskelige faktorer knyttet til risikostyring og miljømessig bærekraft knyttet til automatisering av spesifikke operasjoner i samarbeid med prosjektgruppa.
  4. Benytte prinsipper fra fagfeltet «systems engineering» i utvikling av designkrav og identifisering av relevante tekniske behov for risikoreduksjon hos eksponerte lokaliteter knyttet til alle tre pilarene i bærekraftbegrepet.