AquaCon har som mål å bli en ledende produsent av landbasert atlantisk laks gjennom utviklingen av produksjon i Maryland, USA

Skal levere rogn til stort landbasert anlegg

Benchmark Genetics har signert fem års rognavtale med AquaCon. Avtalen innebærer leveranser av genetikk til de landbaserte anleggene som er planlagt bygget i Maryland, USA.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er Benchmarks islandske selskap, StofnFiskur, som over en femårs periode skal levere ca. 40 millioner rognkorn til AquaCon. Det forteller Benchmark i en pressemelding.

Benchmark Genetics har produsert landbaserte stamfisk- og rognproduksjon på Island siden tidlig 90-tallet.

Sikter mot børs

Pål Haldorsen er CEO i AquaCon som p.t har kontor i Oslo og innen kort tid ønsker å gå på børs.

-Vi har valgt å sikre oss genetikk på et tidlig tidspunkt, da vi anser rogn som en essensiell strategisk innsatsfaktor for å lykkes med våre ambisiøse vekstplaner, sier han i pressemeldingen.

Han forteller at Benchmark Genetics ble valgt som leverandør fordi de tilfredsstiller AquaCon sine krav til leveringssikkerhet, biosikkerhet og produkter med genetiske egenskaper tilpasset landbasert RAS-oppdrett.

-Vår produksjonsplan forutsetter regelmessige innlegg av rogn gjennom året, og Benchmark Genetics har en produksjonsmodell for landbasert stamfisk som gjør oss trygge på at vi får leveranser i henhold til våre planer, sier han i pressemeldingen.

Genetikk som er tilpasset landbasert produksjon

Benchmark Genetics har stor tro på at betydelige deler av fremtidens vekst innen lakseoppdrett vil komme fra landbasert produksjon. Derfor har selskapet utviklet produksjonskonsepter og produkter som er tilpasset de spesifikke behovene som denne delen av næringen har.

-Den genetiske vektingen på tilvekst og kvalitetsegenskaper danner fundamentet i produktet vårt, SalmoRAS4+. I tillegg har vi også utviklet metoder i produksjonen av stamfisk som gir avkom som i liten eller ingen grad kjønnsmodner, noe som gir oppdretter et større rom for å optimalisere temperatur for å oppnå økt tilvekst, sier Geir Olav Melingen, Commercial Director i Benchmark Genetics.

-Vi har derfor stor tro på at landbasert oppdrett i fremtiden vil være konkurransedyktig på produksjonskostnader sammenlignet med tradisjonell oppdrett i sjø, avslutter Geir Olav Melingen.

Om AquaCon

  • AquaCon har som mål å bli en ledende produsent av landbasert atlantisk laks gjennom utviklingen av produksjon i Maryland, USA
  • Selskapet har en målsetning om å produsere 48 tusen tonn (HOG) atlantisk laks fordelt på tre enheter av samme størrelse, med nærliggende lokalisering
  • Maryland er en strategisk plassering gitt den korte avstanden til tett befolkede områder. Gjennom leveranser til dagligvare og HORECA er det mulig å nå hele 70 millioner forbrukere innen en 4 timers kjøreavstand fra anlegget