Oversiktsbilde av Cermaqs settefiskanlegg på Forsan i Nordland. Foto: Cermaq/Kenneth Soløy

Skal produsere 12 millioner smolt

Cermaqs nye settefiskanlegg har vært i delvis drift siden mars i fjor, og ble offisielt åpnet på høsten 2016. Selskapet opplyser til kyst.no at de nå på nyåret har startet opp full produksjon og venter å produsere 12 millioner smolt før man entrer 2018.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Cermaqs største investering noensinne ble offisielt åpnet av fiskeriminister Per Sandberg 25 oktober 2016, da han klippet snoren på settefiskanlegget på Forsan i Nordland, som har en prislapp på flere hundre millioner.

Astrid Aam, kommunikasjonsansvarlig. Foto: Cermaq.

Selskapet rakk ikke å produsere «ferdig» smolt i 2016, men ved utgangen av året hadde de 13 mill individer i anlegget (rogn, startfôring og påvekst). Siden den tid har anlegget som er et av norges mest moderne settefiskanlegg produsert over to millioner smolt så langt i år.

Kommunikasjonssjef Astrid Aam i Cermaq sier til kyst.no at starten av 2017 har vært bra og har gått etter planen for det nye anlegget.

- Vi leverte den første gruppen med smolt i uke 1 til Finnmark og leveransen har gått bra. De første leveransene våre var på tilsammen 2,2 millioner smolt. Produksjonen har hele veien vært svært god, fisken har vært lytefri og smolten som gikk ut nå i januar utviklet på slutten en flott smoltdrakt og smoltifiserte etter plan, påpeker hun.

- Ikke utnyttet det fulle potensiale enda

Settefisk-anleggets areal er på 10 000 kvadratmeter og har en produksjonskapasitet på 12 millioner smolt årlig. Aam sier at selve anlegget fungerer godt, og påpeker at deler av det er fortsatt under innkjøring.

- Anlegget er nå helt og holdent overtatt av Cermaq, og fungerer meget godt. Det tar allikevel litt tid før vi har fått kjørt det inn 100 % og utnyttet potensialet fullt ut.

Den første settefisken til merdkanten, har nå blitt levert fra Cermaqs sitt anlegg på Forsan. Foto: røkter Trude Markussen på Forsan.

Leveringsflåten til brønnbåtlevering som manglet før jul, ble også ferdigstilt og tatt i bruk i begynnelsen av januar 2017.  Slik at Cermaq hadde alt ferdig til første levering av smolt til sjø i januar 2017.

Aam sier at den største utfordringen for Cermaq har vært å starte opp produksjon i et anlegg som fortsatt har vært under bygging.

- De ansvarlige for prosjektet og for drift har klart å løse dette på en god måte. For å være på den sikre siden har vi derfor ikke ville utnyttet det fulle potensialet i anlegget og på tilvekst av fisken. Forsan klarte allikevel å produsere en jevn smolt på 130 gram, godt "timet" i starten av januar, opplyser hun.

Selve vannkvaliteten på anlegget, skryter hun av og mener den har vært ypperlig.

- Vannet fra Forsanvatnet er usedvanlig klart og rent.

Selskapet har som mål å produsere hele den tillate produksjonsmengden på 12,2 millioner smolt, og Aam forteller målet er å produsere frisk og sunn smolt til deres sjøanlegg.

Økte antall årsverk 

Da kyst.no snakket med Cermaq under åpningen i høst genererte det nye anlegget 12 årsverk, men også ansatte har økt.

- Vi har fra oppstart faktisk hatt 14 ansatte på Forsan, og har nå ansatt en driftslederassistent, slik at vi er oppe i 15 ansatte som går i en to-skiftordning, sier hun avslutningsvis.

Settefiskanlegget på Steigen/Forsan: 

  • Forsan er Cermaqs fjerde settefiskanlegg i Nordland fylke, og med en kapasitet på 12,2 millioner fisk per år er Cermaq nå selvforsynt med smolt.
  • Anlegget har to separate produksjonslinjer, noe som er med på å ivareta bio-sikkerheten. Hver produksjonslinje består av klekkeri, startfôring og påvekst. Det er kapasitet til totalt seks innlegg av egg per år. Etter at eggene er klekket og yngelen har spist opp plommesekken, overføres den til startfôring.
  • Det har 32 tanker (16 på hver produksjonslinje) hver med en diameter på 6 meter.
  • Når yngelen når en viss størrelse (gjennomsnitt mellom 15 og 20 gram), sorteres den på størrelse og flyttes over til påvekst-avdelingen. Denne avdelingen har til sammen 24 tanker (12 på hver produksjonslinje), hver med en diameter på 12 meter. Her går fisken til den er stor nok til å overføres til sjø (70 – 200 gram).